Geef jouw idee een podium in politiek Den Haag

De eerste dinsdag van september is Duurzame Dinsdag. Een bijzondere dag waarop duurzame ideeën en initiatieven een podium krijgen in politiek Den Haag.
Elk jaar is de koffer weer gevuld met alle soorten duurzame ideeën en initiatieven.
Van uitgewerkt businessplan tot een briljant duurzaam idee in het eigen huishouden, alles komt samen in de koffer. Ook de afzenders van de ideeën en initiatieven zijn enorm divers. Ze komen onder andere van particulieren, verenigingen, bedrijven, maatschappelijke organisaties en start-ups. Samen laten ze zien dat duurzaamheid leeft, en geen ‘ver-van-mijn-bed-show’ is.

En elk jaar groeit het aantal. De teller voor dit jaar staat op 359.   De 100 beste initiatieven hebben inmiddels een uitnodiging ontvangen voor Duurzame Dinsdag. Wie genomineerd is, blijft nog spannend tot eind augustus…
Ik ben benieuwd. Benieuwd welke ideeën er tot nu toe in de koffer zitten? Kijk in de koffer!

Het vervolg en een terugblik

Een bijzondere dinsdag en juich deze  toe al ben ik ook zo benieuwd wat er daarna met deze initiatieven gebeurd. Hoe vergaat het ze na deze Duurzame Dinsdag?  Ik was kennelijk niet de enige die wilde weten hoe het verder gaat met ingezonden ideeën en initiatieven. De organisatie zocht een aantal van de inzenders op.

Hoe is het met de ‘Plastic Whale Foundation’ zeven jaar na het meedoen aan Duurzame Dinsdag?

‘Ik was ervan overtuigd dat de tijd rijp was om te dóén.’

Plastic Whale: Marius Smit wil een boot bouwen van plastic afval en daarmee door Nederland varen. Zijn doel is niet alleen aandacht vragen voor het groeiende probleem van de plastic soep, maar ook om een oplossing te zoeken voor het probleem. Saillant detail: Marius heeft nog nooit een boot bestuurd, laat staan gebouwd. Hij heeft bovendien geen middelen, behalve de blog waarmee hij begin dit jaar is gestart. Met zijn project Plastic Whale daagt hij consumenten, bedrijven en overheid uit om hem te helpen bij zijn uitdaging: ‘Samen pakken we het probleem aan.’

Deze tekst stond in 2011 op de website van Duurzame Dinsdag. Plastic Whale behoorde dat jaar niet tot de winnaars. Maar het initiatief kreeg op een andere manier vleugels. De facebook-pagina van Marius ontplofte door allemaal enthousiaste mensen die wilden helpen. Plastic Whale heeft in zeven jaar tijd een enorme ontwikkeling doorgemaakt.

‘Het meedoen aan Duurzame Dinsdag sterkte mij in het idee dat ik op de goede weg was.

Lees het verhaal van Founder Marius Smit die vertelt hoe dit zo gekomen is en waar ze nu staan.

In 2016 deed BroodNodig mee aan Duurzame Dinsdag. Hoe is het ze sindsdien vergaan?

‘Ik ben nog niemand tegen gekomen die ‘nee’ zei tegen het recyclen van brood.”

Van al het voedsel dat in Nederland weggegooid wordt is 80% brood. Een enorme verspilling van grondstoffen en energie. Dan hebben we het nog niet eens over ratten- en meeuwenplagen of zieke dieren die van het brood gegeten hebben.
Dat kan en moet anders dacht Angelique Verdenne uit Rotterdam. ‘Laten we dat oude brood ophalen en er iets nuttigs meedoen.’
Zo werd in 2015 BroodNodig geboren en deden ze in 2016 mee aan Duurzame Dinsdag.
In gesprek met Paula Zwitser campagneleider ‘BroodNodig’ vertelt ze hoe ze het aanpakten.

Waar staat BroodNodig anno 2018?

‘Wij zijn van twintig naar zestig broodbakken in de stad gegaan. Maar dat is natuurlijk niet alles. Het belangrijkste is dat wij een shift hebben gemaakt van de nadruk op het vergisten en ophalen van brood naar een 100% focus op campagnevoeren. Campagnes niet alleen voor bewustwording en het voorkómen van voedselverspilling maar ook voor duurzaamheid in het algemeen.’

‘Brood heeft een grote symbolische waarde voor de meeste culturen. Ik ben nog niemand tegen gekomen die ‘nee’ zei tegen het recyclen van brood. Daarom gebruiken wij brood als kruiwagen om het over duurzaamheid te hebben.’ Door onze wijkgerichte aanpak hebben we een groot netwerk in Rotterdam waarmee we samen met de inwoners oplossingen bedenken voor de problemen.’

Lees hun verhalen en die van Physee, De Tassenbol e.a. op Duurzame Dinsdag. 

Ben benieuwd naar dit jaar en welke beste ideeën een prijs krijgen. Ook nieuwsgierig naar De Duurzame Troonrede  en hoe de politiek en de initiatieven het na die dinsdag weer oppakken!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *