Training ‘Social impact meten – Informeren, leren, interacteren’

Als sociaal ondernemer, NGO of non-profit is het steeds belangrijker om te weten wat voor impact je hebt op de maatschappij. Niet alleen voor je stakeholders, ook voor jezelf.

Wij maken de wereld mooier, hoe kunnen we dat meten? Wij hebben veel verschillende stakeholders die allemaal verschillende dingen willen; hoe geef ik hen de juiste prioriteit? Men zegt dat wat gemeten kan worden waarde heeft, maar hoe meet ik een nieuwe vaardigheid, toegang tot arbeid, of vermindering van eenzaamheid?

Je wilt jouw impact meten, zodat je verantwoording kunt afleggen aan financiers, investeerders en donateurs. Maar er zijn zoveel methodieken, instrumenten en processen, je ziet soms door de bomen het bos niet meer. Waar doe je goed aan, welke methodiek past bij jouw organisatie?

Het meten van impact is sowieso niet eenvoudig, maar wordt met deze training wel praktisch, betaalbaar en haalbaar. Evenaar & Partners heeft getoetst welke bestaande meetinstrumenten per sector van belang zijn, toegepast op de Nederlandse situatie. Dat levert je een flinke tijds- en kostenbesparing op. De training is inzetbaar voor zowel nieuwe als bestaande ondernemingen.

Voor wie

De training is geschikt voor organisaties, ondernemingen of projecten met een maatschappelijke relevantie, zoals NGO’s, non-profits en sociaal ondernemers.

Wat

Deze training bestaat uit twee dagdelen, die op twee verschillende dagen worden gehouden. Naast het opdoen van kennis over de bruikbare methodes, ga je er zelf ook actief mee aan de slag! Uiteraard krijg je een kijkje in de door ons ontwikkelde toolbox en het proces daarnaar toe.

 • Het waarom, wat en hoe van social impact meten.
 • Hoe zet je een effectmeting/impactmeting zo goed mogelijk op om het “gewenste resultaat”te bereiken
 • Handvatten om de  impactmeting goed voor te bereiden en uit te voeren, toegankelijk en begrijpelijk.
 • Leren en ervaren hoe jij jouw impact van jouw organisatie in kaart brengt (Theory of Change)
 • Doelgroep scherpstellen: voor wie doe je het en welk effect heeft dat ?
 • Verschillende methodieken van impact meten
 • De toolkit/gereedschapskist voor jouw organisatie: 3 meetinstrumenten, waarbij de nadruk ligt op het proces
 • Andere factoren die invloed hebben
 • We creëren inzicht in de te nemen stappen, het proces en welke stappen je dan vervolgens neemt. Het stappenplan krijg je als handvat mee naar huis.
 • Hoe kwalitatieve doelen te meten
 • Je gaat tijdens de training actief aan de slag met de opgedane kennis en bruikbare methodes, toegepast op jouw eigen organisatie. Tussen de twee trainingsdagen (dagdelen)  krijg je opdrachten mee om verder te werken.
 • Neveneffecten /processen in je organisatie meenemen bij de impactmeting
 • Uitwisselen tussen deelnemende organisaties onderling
 • Handvatten voor rapportage en communicatie

Ervaringen van deelnemers

“Vooral de groepsdiscussie met de concrete casus was interessant”

“Het heeft me nog scherper gezet op het belang voor deze doelgroep”

Het proces werd uitgelegd aan de hand van 8 bouwblokken – waarin de “waarom” en de “wat/wie” vragen veel aandacht hebben gekregen. Tevens is er gesproken over dataverzameling/analyse en verslaglegging.

Dana

De impacttraining laat zien hoe je inzichtelijk maakt wat je als Samen voor Zeist inbrengt, welke stakeholders belangrijk zijn, wat zij in het proces stoppen en wat het aandeel van Samen voor Zeist is als ook de waarde ervan.
Zo komen waardevolle bevindingen aan de oppervlakte waar we verder mee aan de slag kunnen!

Katherina

Resultaat

Na afloop van deze training heb jij voldoende kennis over het belang van een effectmeting/impactmeting. Ook krijg je praktische handvatten aangereikt hoe je zo’n meting kan opzetten. Je beschikt over de specifieke toolbox, gevuld met die methodes die specifiek binnen jouw onderneming of organisatie toepasbaar zijn. Alle ins en outs en ook de processen en methodiek kun je zo adequaat mogelijk inzetten voor het uitvoeren van de impactmeting.

Open inschrijving

De interactieve training van 2 dagdelen (totaal 8 uur) is toegankelijk op open inschrijving. Kijk in de agenda voor aankomende trainingen. De trainingen worden gegeven op centrale locaties in Amsterdam of Utrecht, goed bereikbaar met openbaar vervoer. We werken in  groepen, met veel individuele aandacht en ook voldoende uitwisseling met deelnemers onderling. Van elkaar leren.
De prijs voor deelname is € 185,00 (excl. BTW) per deelnemer.

Voor meer informatie kan je mailen naar Marguerite Evenaar via marguerite@selab.nl o.v.v. Impactmeten, of bellen naar 06 10900403. Eventuele vragen krijg je dan direct beantwoord. Website:  www.evenaarenpartners.nl  of www.selab.nl

Incompany

Organisaties kunnen een incompany training boeken voor hun leden, vrijwilligers of medewerkers. De workshop wordt dan afgestemd op de behoefte van de organisatie. Op aanvraag maak ik een passende offerte.

Wil je een goede start  en handvatten krijgen voor het meten van impact?

Kijk voor meer impact ook op:

Project Impact – waarom, achtergrond en wie

Workshop ‘Impact meten’ – 1 dagdeel, totaal 4 uur

Traject ‘Impact meten’ – maximaal 3 maanden