Goede communicatie is net zo belangrijk als een goede wet

In 2008 was het alle hens aan dek voor de Wajongers. Er waren belangrijke wetswijzigingen op komst en het werd tijd dat Wajongers zelf ook hun stem konden laten horen. Destijds was ik een van de mede initiatoren van Wajongers Centraal, een belangenorganisatie  door en voor Wajongers om structurele politieke lobby te voeren.

Inmiddels zijn er meerder kanalen waar deze groep hun vragen kunnen stellen en invloed kunnen uitoefenen op het beleid wat zo ingrijpend is op hun leven. Gelukkig maar.

Staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) wil de Wajong wijzigen. Voordat het wetsvoorstel naar de Tweede Kamer ging, hield ze een internetconsultatie. Ook op het forum van UWVPerspectief konden Wajongers vragen stellen. Velen maken zich zorgen.  UWVPerspectief zocht de staatssecretaris op en kreeg antwoord op die vragen.

Kijk hier voor antwoorden van de Staatssecretaris op vragen als wat het doel is van deze nieuwe plannen, wat er gebeurt met de oude regelingen. Ook haar antwoord over de fairheid van de afschaffing van de voortgezette werkregelingen waardoor mensen met beperkingen, die hun stinkende best doen, waarschijnlijk hun hele leven minder zullen verdienen dan het minimumloon….

Wederom voel ik het tot in mijn tenen. De strijd die soms gevoerd dient te worden omdat je nu eenmaal niet geboren bent in een gezond lichaam of een uitdagende geest hebt.
Gelukkig zijn er genoeg voorbeelden van sociaal ondernemingen die zich inzetten voor deze groep en wat laat zien dat we het hier hebben over een kwetsbare groep met vele talenten.

Gelukkig gaat een dergelijke wetswijziging niet zomaar aan iedereen voorbij. Zo heeft De Goede Zaak een petitie ingediend waarin ze pleit voor vier dingen :

  1. Dat mensen die onder de participatiewet niet meer onder de het bijstandsregime vallen.
  2. Dat Wajongers niet meer gekort worden op hun uitkering als zij geen werk kunnen vinden door hoor hun beperking.
  3. Dat er meer overleg is tussen de keuringsartsen van het UWV en artsen om iemands’ arbeidsvermogen te keuren.
  4. Dat de regels over arbeidsvermogen gelijk getrokken worden over álle gemeenten, zodat je arbeidsvermogen niet afhankelijk is van in welke gemeente je woont.

Goede punten en ik heb getekend.

De regering vroeg via een internetconsultatie om de mening van burgers over de participatiewet. Bijna 400 mensen hebben gereageerd op de internetconsultatie. Het lijkt niet veel, als deel van onze bevolking. Toch is het goed om te weten dat de burgers erbij betrokken willen zijn.

Nu moeten we afwachten. Pas in september wordt duidelijk wanneer er in Den Haag gedebatteerd wordt over het veranderen van de participatiewet. De reacties op de internetconsultatie kunnen leiden tot het aanpassen van het wetsvoorstel. Daarnaast kunnen ook Kamerleden tijdens dat debat de reacties op de consultatie gebruiken.

Ik ben benieuwd en wederom word ik versterkt in mijn hoop op een inclusieve samenleving, die voor iedereen werkt.
Niet zo zeer door de voorgestelde wetswijzigingen, als wel door de initiatieven die in de samenleving ontstaan. Of het nu de politieke lobby , die sociaal ondernemer of de mensen met een beperking zelf betreft. Er is hoop en ik werk er, zij het aan de zijlijn, graag aan mee, om hoop om te zetten in werkelijkheid.

 

 

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *