Het zijn de verhalen die raken

“ Ik durf nu zoveel meer” Met een glimlach om mijn mond verwerk ik de reacties na afloop. Dit is echt een van de leukste dingen van mijn werk. Ik mag gewoon een kijkje in de ziel nemen van de mensen om wie het gaat. Zij vertrouwen mij live of op papier hun grootste uitdaging, angsten en twijfels toe en hoe ze daar nu mee om gaan.

Kinderen, jongeren, jong volwassenen, ouderen. Vanuit alle walks of live en achtergronden. Daar gaat het om. Dat is waar al die organisaties tezamen met iedereen die het aangaat elke dag mee aan de slag gaan.

Dus als je mij enkel vraagt om de indicatoren om de effecten te meten en weer te geven dan mis je toch iets essentieels. Dat proces waarbij we met elkaar duiken in de veranderingen die je te weeg wil brengen. Gedurende dat proces wordt steeds meer duidelijk waarom die veranderingen echt plaats vinden, bij wie, wanneer en waarom.

En ja, de achterliggende theoretische basis is er om het aan te tonen, zodat je niet zo maar wat zegt. Dus met die indicatoren komt het wel goed. Een groeiende wetenschap en het is mooi dat na een eerste proces van impact meting organisaties dit duurzaam willen borgen in hun aanpak. Op een makkelijke, haalbare en passende manier. Die past bij hun organisatie en bij de mensen die erbij betrokken zijn. Dat is vaak niet een enkele manier. Doe meer en gebruik meerdere (creatieve) meetinstrumenten.

Natuurlijk wil je ook grote groepen blijven volgen waarbij je ook die persoonlijke verhalen niet vergeet. Die raken waar het om gaat!  Dat ontwikkelde raamwerk is valide en gedegen opgebouwd en onderbouwd waardoor je het kan blijven monitoren en bijsturen waar nodig.

Dus ja, je mag me vragen naar die indicatoren en die gebruiken we echt wel. Die koppelingen maken we, vanuit de wetenschap richting de praktijk. We duiden en gebruiken doordachte manieren, om die zaken die wijzen op de impact die gemaakt wordt, in kaart te brengen. Juist omdat we het vaak op een creatieve en passende manier doen, is die kennis belangrijk.

Toch is mijn grootste wens dat je me vooral vraagt om het impact proces samen aan en in te gaan, dat brengt zo veel meer dan enkel een rapport. Voor jouw organisatie en al die mensen die erbij betrokken zijn. Dan is het de moeite waard, meer dan enkel het rapport als einddoel. Ik noem het impact gericht werken.

Dank aan al die organisaties die mij in de keuken lieten en laten kijken. Dank aan al die pilot projecten die soms nog even zoekende zijn en impact gericht werken gebruiken om op te schalen, te verbeteren en te verduurzamen. Niet bang zijn om interventies aan te scherpen en te verbeteren. Dank aan al die mensen die elke keer weer hun verhalen en beleefde ervaringen met me delen, op welke manier dan ook.

Zelfs na zo’n ruim vijftien jaar ben ik nog steeds geraakt met wat er met iedereen gebeurt en wat dat betekent. Voor henzelf , hun leefomgeving, de samenleving en de maatschappij. Ergens weet ik het wel en jullie hopen het, toch blijf ik kritisch. Dus als het dan echt zo is, gedegen onderbouwd, dan geeft dat die bevestiging om door te gaan. Blij verrast soms dat het meer brengt dan we dachten. Dat is ook mooi.

Dus ja, ik ben blij dat je nu weet wat je wil, je veilig voelt of meer zelfvertrouwen hebt. Je meer thuis voelt in ons land of jouw potentieel beter kan benutten omdat jouw talenten erkend worden. Ik voel het wanneer je jouw verhaal op de post its schrijft of vertelt tijdens een spel. En blij omdat ik die organisaties, die het vanuit hun hart en ziel doen, kan laten zien dat het niet zo maar een gevoel is. Het is echt zo!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *