Refugee Team en Welcome app geven vluchtelingen warm welkom

Volgens VN Vluchtelingenorganisatie UNHCR waren er in 2020 meer mensen dan ooit op de vlucht. Met de komst van onder meerde vluchtelingen uit Oekraïne wordt dat trieste record dit jaar verbroken. Gelukkig zijn er sociaal ondernemers, zoals Martijn Berghman (Refugee Team) en Julius Weise (Welcome app), die deze vluchtelingen helpen hun weg te vinden in onze samenleving.

Martijn Berghman (directeur Refugee Team) komt uit de sportwereld. Daar kwam hij erachter dat sportevenementen met een groot vrijwilligerstekort kampen. Dat terwijl 90 procent van de statushouders in Nederland nog werkloos is. Dat bracht hem op het idee voor Refugee Team.

„Via vrijwilligerswerk op evenementen begeleiden wij statushouders naar een baan, stage of opleiding. Evenementen profiteren zo van extra vrijwilligers en statushouders van werkervaring en de kans om de Nederlandse taal te leren en een netwerk op te bouwen. Binnen het netwerk van leveranciers en sponsoren, gaan wij samen met de statushouders op zoek naar een passende baan, stage of opleidingsplek. Bijkomend voordeel? De statushouder doet die sociale contacten op, waar hij of zij zoveel behoefte aan heeft.”

Behoefte aan sociaal contact
Die behoefte aan sociaal contact, merkte ook Julius Weise (directeur Welcome app) op toen hij vrijwilligerswerk deed in een noodopvang. „Vluchtelingen willen nieuwe mensen ontmoeten, vooral ook Nederlanders, maar in de noodopvang is daar maar weinig ruimte voor. Zo’n opvang werkt heel systematisch, van het ene naar het andere proces, waarbij er weinig aandacht is voor de persoon zelf. Daar schrok ik zo van, dat ik besloot om deze bewoners, op basis van leeftijd, locatie en interesse, met mijn vrienden en familie te verbinden. Dat alles integreerde ik in een platform, het begin van Welcome app.”

Julius Weise -Welcome app “Wij geven mensen eigenaarschap over hun integratieproces, zodat zij minder afhankelijk zijn van hulpverleners en zelf stappen kunnen zetten om een nieuw leven op te bouwen”

Welcome app is één centraal platform waar vraag en aanbod elkaar vinden, activiteiten worden aangeboden, contacten worden gelegd en kennis wordt gedeeld, want integreren doen we samen, zegt Weise. „Met de app hopen we mensen eigenaarschap te geven over hun integratieproces, zodat zij minder afhankelijk zijn van hulpverleners en zelf stappen kunnen zetten om een nieuw leven op te bouwen.”

Duurzaam digitaal impact maken

Tijdens de eerste corona lockdown, stapte ook Berghman over op een ‘digitaal alternatief’ om mensen samen te brengen. Via Video Vrienden – als onderdeel van Refugee Team – videobellen Nederlanders en vluchtelingen, voor een periode van vijf weken, met elkaar. Dat doen zij wekelijks aan de hand van een leuke themakaart met bijbehorende vragen en een opdracht. Inmiddels staat de teller al op 1500 Video Vrienden. De volgende stap? Duurzaam (digitaal) impact maken.

Volgens Berghman is Video Vrienden eigenlijk een beetje een vreemde eend in de bijt binnen Refugee Team. „Wij geloven in de deur uitgaan om elkaar te ontmoeten, maar Video Vrienden verloopt digitaal. Waarom? Omdat wij merken dat dit concept een laagdrempelige manier vormt om een eerste contact te leggen. Zo leidt 75 procent van de digitale koppels uiteindelijk tot een duurzaam, sociaal contact buiten de deur. Dat is een prachtig percentage, dus daar willen wij meer mee, maar van het digitale component hebben we weinig kaas gegeten. Daarom schreven wij ons in voor het programma ‘Ondernemen tegen Eenzaamheid’ van het KPN Mooiste Contact Fonds en het Oranje Fonds. En zochten we de samenwerking op met Welcome app, waardoor we statushouders digitaal kunnen verbinden met het lokale activiteiten aanbod, netwerken en relevante informatie.”

Maak hét verschil met focus

De gezamenlijke droom? Eenzaamheid verkleinen, door impact te maken, zegt Weise. „Wij willen duurzaam impact maken, om niet alleen nu, maar ook in de toekomst het verschil te kunnen blijven maken. Dat vraagt om focus, schaalbare technologie en een duurzaam businessmodel.”

Dat klinkt Berghman bekend in de oren. „Natuurlijk is het enorm spannend om de stap te maken naar sociaal ondernemerschap, want hoe zorg jij ervoor dat je, terwijl jij je fulltime inzet voor jouw stichting wél een goed inkomen hebt?”

Die drempel, om te starten als sociaal ondernemer, herkent Weise. „Natuurlijk is het spannend, maar tegelijkertijd is de kern van ondernemerschap juíst durven en doen. Daar is volledige focus voor nodig. Twijfel je (nog) teveel? Dan moet je met je idee misschien nog even terug naar de tekentafel, om te komen tot een plan dat je wél genoeg zekerheid geeft. Mijn tip? Om écht verschil te kunnen maken, moet jij je als sociaal ondernemer focussen op één thema of doelgroep. Je moet iets unieks kunnen toevoegen, maar dat betekent niet dat je het alleen moet doen. Zoek juist de samenwerking op en deel de droom, want samen sta je sterker dan alleen.”

Bron:De Ondernemers- juni 2022

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *