Van NachtRESTaurant naar Restaurant van de Toekomst

10 jaar geleden opende het “NachtRESTaurant “zijn deuren op de bovenste verdieping van Hotel Casa 400 in Amsterdam. Op een ludieke manier vestigde nachtrestaurant de aandacht op het thema voedselverspilling, door topkoks heerlijke hapjes te laten maken van overgebleven ingrediënten uit restaurants.

Bezoekers van Nachtrestaurant konden niet alleen komen proeven van deze gerechten, maar ook komen kijken, luisteren en meedenken over wat we met zijn allen kunnen doen om minder voedsel te verspillen.

Onze missie was helder en duidelijk : Voedsel is waardevol en hoort niet in de afvalbak !
Door Beleving en Samenwerking gezamenlijk Voedselverspilling tegengaan en daarmee impact maken op alle stakeholders in de voedselketen

Hier kwamen mooie en duurzame oplossingen uit, bewustwording bij het grotere publiek en worden er steeds meer oplossingen gecreëerd die deze onnodige verspilling tegengaan. Op vele manieren, overal in de keten. De strijd is nog niet gestreden, we zijn echter goed op weg!

Nu, een decennium later is onze relatie met voedsel weer terug te vinden als thema van een innovatief onderwijsconcept; “Restaurant van de Toekomst”.

Hoewel het geen geheel nieuwe benadering is, zullen hier leerruimten en leertrends, ook voor basisschool leerlingen het typische klaslokaal dat we kennen, overtreffen. Leerlingen worden steeds meer partners of co creators van hun eigen leerproces. Zo jong als ze zijn..
Het huidige leermodel ondersteboven keren zodat leerlingen hun klastijd meer kunnen besteden aan samenwerking en het toepassen van hun kennis op problemen en oplossingen uit het echte leven, hun belevingswereld.
Naast onze veranderende opvattingen over wat een klaslokaal is, zijn ook onze ideeën over de manier waarop les wordt gegeven aan hervorming toe.
We hebben de relatie met voedsel gekozen omdat dit zo herkenbaar is, deel van hun belevingswereld en we alle zintuigen erbij kunnen betrekken.

Al jaren, denk al toen ik nog op school zat , geloofde ik dat onderwijs anders kan. Nu krijgen we de kans met deze pilot die transitie in het onderwijs te versnellen. Met zoveel plezier, enthousiasme en gedrevenheid als toen bij de voedselrevolutie. En ook net zo spannend aan het begin.

Binnenkort meer en nemen we je graag mee aan de hand in de voorbereidingen, het verloop en daarna. Want zoals gezegd; dit is slechts het begin van die nieuwe  toekomst.

Op dit moment hebben we nog wel een “boodschappenlijstje “van mensen en zaken waar we naar op zoek zijn.
Wij sluiten graag nog scholen aan die dit willen opnemen in het school aanbod. We vertellen dan natuurlijk  uitgebreider over het waarom, wat en hoe.
Ook zoeken we nog een of twee stagiaires van de lerarenopleiding (Pabo) en een student die dit een uitgelezen kans vindt om een master of bachelor af te ronden met een relatie en interesse in deze onderwerpen.

Ga met ons mee op expeditie in de ruimte van het experimenteren en ervarend leren en maak deel uit van ons impactvolle team!
Dus mocht je je aangesproken voelen of tips hebben dan horen we dat graag! stuur een mailtje en we wisselen graag met je uit.

 

 

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *