Projectteam Impact: Coming together is a start

Als projectteam Impact werken we al weer een tijdje samen. Als zelfstandige ondernemers is zo’n samenwerkingsverband best even wennen. Allen vanuit een eigen achtergrond met ieder onze eigen energie, talenten en drijfveren. Ik houd van samenwerken, altijd al gedaan, Evenaar heet niet voor niets &partners. Toch is elk projectteam ook voor mij wennen. Je kent elkaar nog niet zo goed, onwetend van elkaars triggers en hoe we graag communiceren. Om maar wat te noemen.

Bij mijn ontmoeting met Nettie en Lisette en het verhaal over hun idee van de Teamstarter was de vraag eruit voordat ik er weet van had. Zouden jullie ons team eens een sessie willen geven? Enthousiast was hun antwoord ja en bij navraag bleken alle teamleden er voor in. Nu staat de datum gepland. En we kijken ernaar uit!
En waarom? Zie hier

In ‘gesprek’ met Nettie en Lisette

“Waarom een teamstarter?”

Nettie: “Een florerend team heeft groeitijd nodig. Als je veel in teamverband werkt, herken je dit vast wel: Je start een nieuw project met fantastische mensen. Vol enthousiasme ga je aan de slag. Toch gaat het minder soepel dan je had verwacht. Het maken van afspraken is een uitdaging, soms haakt een teamlid op het laatste moment af. Het blijkt een opgave om samen te beslissen en bij een besluit te blijven. En het is nog best spannend om elkaar aan te spreken over dingen die in de weg staan. Je weet, de potentie is er, het komt er alleen nog niet uit.”

Lisette: “Ja, vergelijk een team met een boom. Tussen eikel en boom zit tijd ;-). Om uit te groeien tot wat een boom in potentie in zich heeft, heeft hij een plek nodig waar voldoende voeding is. De boom groeit in contact met zijn wortels die voeding uit de bodem halen. Als het team de boom is, zorgt de Teamstarter  voor een groeispurt. Door het team in contact te brengen met de voedingsbodem die er is; de bundeling van verschillende achtergronden, kwaliteiten en persoonlijke drijfveren tot een gezamenlijke power.”

“Vertel eens wat over jullie eigen voedingsbodem?”

Nettie:  “Wat ons in 2016 bij elkaar heeft gebracht is de factor plezier. Het gaat er vaak zo serieus aan toe in een werkcontext. We vinden dat er meer gelachen mag worden. Ik ervaar dat als ik plezier heb er dan mooiere dingen gebeuren.”

Lisette: “Plezier levert ontspanning tijdens inspanning. Er komt energie vrij. Natuurlijk kom je obstakels tegen in de samenwerking.

Hoe meer vertrouwen en teamspirit, des te meer plezier.

Hoe meer we kunnen genieten van wat we doen, des te makkelijker kunnen we omgaan met wat we tegenkomen.”

Nettie: “Bij leren door ervaren spat het plezier ervan af. Het is een natuurlijke manier van groeien. Dit passen we toe op onszelf en op teams en organisaties.”

Lisette: “Daarnaast waarderen we allebei ons weldenkende hoofd, en we weten ook dat het helpt om juist even uit het hoofd te gaan en op andere manieren contact te maken met jezelf en je teamgenoten.”

Nettie: “En hier komen onze passies samen: games en verhalen. De essentie van beide vormen is dat teamgenoten iets met elkaar beleven waardoor je elkaar op een andere manier ontmoet en verbinding maakt.”

“Games en verhalen, dat is unieke combinatie.”

Nettie: “Ja, het mooie is dat de dynamiek van spel en verhalen zo van elkaar verschillen. Het avontuur van het spel, weinig bedenktijd, in de doemodus gaan versus de vertraging en de rust van het vertellen van en luisteren naar verhalen. Samen een mooie balans.”

Lisette: “Het zijn rijke en leuke manieren om inzicht te krijgen in wat er leeft, bij jezelf en je teamgenoten. Wat vind je belangrijk?

Vanuit welke motivatie en meerwaarde verbind je je met het gemeenschappelijke doel?

Het luisteren naar elkaar zorgt voor begrip, door te horen wat de ander belangrijk vindt, wat de ander beweegt.”

Nettie: “Dat is niet alleen een mooie start, dat is een manier om met elkaar om te gaan die je meeneemt in de verdere samenwerking.”

Lisette: “We zeggen dan ook: verwacht geen neuzen dezelfde kant op, een perfect team, en vanaf nu geen gedoe.

Verwacht wel: verder kijken dan de neuzen, een echt team, en klaar voor gedoe.”

Lees meer op game-case.nl en lisettetogtema.nl