De beste inzichten krijg je ‘unplugged’ – Sigrid Van Iersel

Via Twitter reageerde Sigrid van Iersel  enthousiast op onze oproep en ze is notabene nog schrijfster ook ! Dat is boffen en nogmaals dank voor deze mooie blog waarbij zij als uitgangspunt  ‘nieuwe voornemens’ heeft genomen; daar zitten we op dit moment immers nog vol van. Veel leesplezier gewenst.

De beste inzichten krijg je ‘unplugged’ 

Mijn vriendin wilde onlangs het vijftienjarige jubileum van het hospice vieren, waar zij coördinator is. Ze had geen idee hoe ze dat aan zou pakken. Een speciaal boekje uitgeven? Dat hadden ze bij het vorige jubileum al gedaan. Een seminar houden? Een aardig idee, maar te bewerkelijk. Een feestje dan? Met dreigende bezuinigingen in het vooruitzicht was daar niet bepaald aanleiding voor.

Ze had al half besloten om het hele jubileum te laten zitten. Misschien kon de redactie van hun relatiemagazine dit onderwerp nog een plaatsje geven, liet ze me weten. Dat moest het maar zijn.
Het weekend brak aan, dus ze gaf zich over aan ontspanning. Ze ging lekker uit eten en naar de film. Ze genoot er volop van om alle drukte van haar werk even helemaal achter zich te laten.

Het kwartje valt
Op zondagmiddag werkte ze in de tuin. Ineens viel het kwartje. Dat magazine, waarom zouden ze niet het hele nummer aan het jubileum wijden? Met extra pagina’s, om te etaleren wat voor moois de organisatie allemaal voor elkaar kreeg?

Dan moest er ook een interview met de wethouder bij! Als die verklaarde dat hij het werk van de organisatie zeer bewonderde, zou hij misschien ook wat milder zijn bij de komende bezuinigingsronde…   Dit speciale jubileumnummer kon ze bovendien toesturen aan mogelijke nieuwe donateurs. Dat zou misschien meteen de financiële nood verlichten. Zo kon ze diverse vliegen in één klap slaan. Wow, de ideeën buitelden over elkaar heen. Ze kreeg het er warm van!

Hoe kreeg ze ineens zoveel nieuwe invallen?  Op het eerste gezicht lijkt het niet erg productief als je je werkplek verlaat, totaal andere dingen gaat doen en misschien zelfs je mobiele telefoon uitzet. Maar dat is schijn: helemaal ‘unplugged’ geef je je onderbewuste de gelegenheid tot nieuwe inzichten te komen. Door simpele bezigheden als afwassen, wandelen, dagdromen of onkruid wieden neemt de activiteit van de linkerhersenhelft af en heeft de rechterhersenhelft min of meer vrij spel.

Opzienbarende uitkomsten
Deze wachttijd leidt tot opzienbarende resultaten, blijkt uit wetenschappelijke experimenten. Proefpersonen die rebussen op moesten lossen, kwamen tot betere prestaties als ze extra tijd kregen. Hoe langer ze pauze hielden, hoe sneller ze de oplossing vonden. Het omgekeerde geldt ook. Hoe meer we ons onder druk (laten) zetten om complexe vraagstukken in korte tijd op te lossen, des te beroerder is de uitkomst van ons denkwerk.

Het verhaal van mijn vriendin heeft mij aan het denken gezet. De periode tussen Kerst en Oud & Nieuw is voor mij altijd een waardevolle week om terug te blikken en nieuwe plannen te maken. Juist omdat ik helemaal afstand kon nemen van mijn werk, ontstaan veel nieuwe ideeën en inzichten.

Een van mijn goede voornemens van komend jaar is om nog vaker doelbewust tijd in te ruimen voor ontspanning. Bij mij flitsen de ideeën naar boven als ik alleen een uur ga fietsen. Die tijd ga ik inplannen in mijn agenda. Want als je weet dat dit een waardevolle investering is in creativiteit en dus in het resultaat van je werk, kun je je dan veroorloven er geen aandacht aan te besteden?

Sigrid van Iersel is schrijver van het boek Lenig Denken en het e-book Toverballen voor het brein over de toepassing van storytelling in informatieve teksten. Ze is als journalist gespecialiseerd in innovatiebeleid, duurzaamheid, co-creatie en vernieuwende maatschappelijke projecten.
Meer informatie vind je op www.verhaallijnen.nl

 

2 antwoorden
  1. Ingeborg
    Ingeborg zegt:

    Zo herkenbaar en waar . Ik ga in gedachte maandelijks minimaal een keer n sauna . Dat doet voor mij wonderen . Praktijk is weerbarstiger , maar ga er nu dus zoals jij zegt , tijdverdrijf reserveren .
    Thanks

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *