Keuzevrijheid door Jan Vugts

Na de oproep voor een gastblogger over het onderwerp “keuzevrijheid” reageerde Jan Vugts al vrij snel. In zijn intro van dit blog geeft hij aan hoe hij eraan begon en wat keuzevrijheid voor hem betekent.

“Ik koos er in alle vrijheid voor om dit blog te schrijven. Waarom eigenlijk? Ik had toch ook gewoon niet kunnen reageren. Maar nu is er geen weg meer terug. Of ja toch wel natuurlijk. Ik kan weer gewoon mailen dat ik er toch geen zin in heb. Nou dat doe ik nog maar niet. Dat kan altijd nog want ik heb nog enkele dagen voor de deadline. Laat ik maar proberen er het beste van te maken. Dit begin schreef ik donderdag 1 maart. Het is nu zondag 4 maart en de afspraak met Marguerite is het morgen naar haar toe te mailen.

Ik reageerde waarschijnlijk omdat ik vaak een hekel heb aan al die keuzemogelijkheden die ik heb. Ik voel het vaak niet als vrijheid. Ik erger me vooral aan al die verschillende varianten van een bepaald product.

Ik ervaar de mogelijkheid om te kunnen kiezen uit meerdere mogelijkheden als een vrijheid als het niet te ingewikkeld is en ik goed de verschillen tussen de mogelijkheden kan overzien. Reis ik bijvoorbeeld van Tilburg naar Utrecht met de trein of met de auto? Hoelang zal de reis ongeveer duren, wat zijn de kosten, wat is het comfort?  Een keuze waarvan ik de gevolgen kan overzien. En dan is de keus snel gemaakt. Ik hoef er niet lang over na te denken.

Helaas leven we in een aanbodeconomie waarin ze je als consument van alles proberen op te dringen en dan is er van keuzevrijheid geen sprake meer voor mij. Heel erg is dit in een supermarkt. Het aantal soorten chips, yoghurts, etc. etc is zo groot. Er valt dus heel wat te kiezen. Maar als ik gewoon een liter biologische vla wil kopen is het handiger dat er in het winkelschap alleen vla en biologische vla staat en niet zoals nu vaak het geval is dat er twintig soorten vla staan. Er is dan zoveel te kiezen dat het daadwerkelijk kiezen moeilijker wordt. Maar bij chips die ik ook, of misschien wel vooral, voor mijn kinderen koop, speelt er nog een ander probleem. Want die willen liever niet elke week dezelfde chips. Maar ik kan niet onthouden wat ik vorige week gekocht heb, laat staat de week daarvoor. Dus dan heb ik theoretisch wel de vrijheid om te kiezen wat ik wil maar ik ben niet zo blij met die keuzemogelijkheid. Was er maar gewoon net als twintig jaar geleden de keuze uit twee soorten: ‘gewoon’ en paprika.

En dan al die keuzes die wij de laatste jaren hebben gekregen op het gebied van b.v. zorgpolissen, gasleverancier, telefoonaanbieders etc. etc. En de bijbehorende aanbiedingen, vergelijkingssites op internet. Ik weet niet hoe het u vergaat maar ik heb regelmatig geen zin om gebruik te maken van mijn vrijheid om te kiezen. Ik blijf vaak zitten waar ik zit en verroer me niet. Ik zat bij CZ en blijf daar voorlopig ook maar zitten. Ooit een aanbieding gehad via het werk van mijn vrouw voor een polis voor het hele gezin en die toen maar genomen. Vraag me niet waarvoor ik nu wel en niet verzekerd ben. Ik ken de polis niet uit mijn hoofd. Als ik iets heb kom ik er wel achter of het in het pakket zit.

Ik heb met aangemeld bij het bel-me-niet-register om te voorkomen dat ik word lastig gevallen door andere verkopers van zorgpolissen die nog een aantrekkelijkere aanbieding hebben. Ik voorkom daarmee dat ik weer iets moet kiezen. Toen ik me daarbij nog niet had aangemeld werd ik zo af en toe wel eens gebeld en dan vooral voor telefonie abonnementen. Die irritante bellers met hun mooie verkooppraatjes meenden mij te verleiden tot het nemen van een nog gunstiger abonnement.
Misschien geldt voor keuzevrijheid wel heel sterk dat het bezit van de zaak het einde van het vermaak is.  Als je niets te kiezen hebt verlang je er naar. Maar zodra je in alle vrijheid kunt kiezen uit heel veel varianten van ongeveer hetzelfde kan de vrijheid om slaan in een vorm van keuzestress.

Ik heb nog wel tijd om dit blog nog eens te veranderen want het is nog geen maandag. Maar ik kies ervoor hem dadelijk te versturen. Kan ik weer wat anders gaan doen.

Jan Vugts geeft informatie over duurzamer voedsel en eerlijke handel en laat de mensen de producten zien, proeven en kopen. Bv. in de vorm van een Wereldmaaltijd.  www.bureauverantwoord.nl

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *