Start-ups en sociale ondernemers timmeren aan de weg in Algerije

Start-ups en sociale ondernemers

Vier jaar geleden richtte de 32-jarige Meriem Benslama met een groep studievrienden het Algerijns Instituut voor Sociaal Ondernemerschap op. Het doel: studenten die op het punt van afstuderen staan een alternatief bieden voor een baan in de machtige olie-industrie of het vermolmde Algerijnse overheidsapparaat, waar je enkel binnenkomt met de juiste connecties.

Morrelen aan de vastgeroeste economie en het ondernemerschap prediken. Op de politiek wachten heeft geen zin.

Benslama’s ‘zendingswerk’ komt op een interessant moment nu de Algerijnse petro-economie zwaar onder druk staat vanwege de lage olieprijzen. De begroting van het land, die voor 60 procent op olie en gas leunt, is in twee jaar tijd bijna gehalveerd, waardoor uitgebreide staatssubsidies voor onder meer voedsel en woningen wankelen. Ondertussen is de werkloosheid hoog bij de 20 miljoen Algerijnen onder de dertig, die 70 procent van de totale bevolking uitmaken.

Naast de sociale ondernemers timmert in Algerije ook een bescheiden start-upscene aan de weg. Rond een klein kantooreiland in de hoofdstad zit een bont gezelschap geconcentreerd naar computerschermen te staren of is code aan het schrijven.

Maar hoe gedreven de jonge ondernemers ook zijn, de vraag dringt zich op of de start-ups geen druppel op een gloeiende plaat zijn van een gedateerd maar dominant economisch systeem in Algerije.

Benslama denkt van niet: “Ik zie echt dat deze economische crisis veel jongeren heeft wakker geschud. De staat moet nu weten dat wij niet alleen maar olie willen, maar ook geld voor onze initiatieven.”

Wel op zijn algerijns. “Algerijnen willen niet te veel te snel”, zegt Benslama hierover. “Wij proberen in ieder geval bewustzijn te kweken.”

We kijken van een afstandje toe en zijn benieuwd. Mooi dat dit soort initiatieven er zijn, ook in zo’n gesloten Noord-Afrikaans land.

Lees hier het hele artikel over de op handen zijnde initiatieven.