Obligaties met een sociale twist

Columbia Threadneedle Investments bracht vorige week het European Social Bond fonds – de eerste in zijn soort in Europa – op de Nederlandse markt. Doel van het fonds is om zowel financieel als maatschappelijk rendement te genereren. Dat doet Colombia Threadneedle door te beleggen in liquide bedrijfsobligaties die in heel Europa een positieve resultaten ondersteunen voor individuen, gemeenschappen of de samenleving als geheel.

Davies: “Beleggers zoeken tegenwoordig naar sociale voordelen en duurzame positieve uitkomsten, zonder concessies te doen aan het financieel rendement. Dat laatste bewijzen we met een positieve trackrecord van meer dan drie jaar bij het beheer van resultaatgerichte sociale obligatiestrategieën.”

“Koop je aandelen, dan koop je alle activiteiten van een bedrijf, terwijl je met specifieke obligaties een veel duidelijker zicht hebt op waar het geld expliciet aan wordt uitgegeven.”

Het fonds selecteert met een actieve strategie in verschillende sectoren en landen en zoekt specifieke obligaties met positieve sociale uitkomsten in plaats van obligaties uit te sluiten op (conventionele) basis van negatieve screening.

Om positieve resultaten te behalen, hanteert het fonds een bewijsgebaseerde aanpak volgens een gedefinieerd kader voor sociale invloed, in overeenstemming met de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties.

Meer opties voor beleggers

Concurrentie zorgt volgens hem niet alleen voor transparantie: “We willen ook meer obligatie-uitgiften in de markt zien, omdat het specifiek gebruik van die opbrengsten bijdraagt aan een schoner milieu en betere maatschappij. Niet alleen krijgen wij als vermogensbeheerder dan meer keuze in investeringsproducten, het is vooral goed voor de samenleving als geheel om meer opties voor beleggers te creëren.”

Lees het gehele artikel en kijk hoe zij zoeken naar obligaties waar de impact van de opbrengsten duidelijk te zien is, met de grootst mogelijke diversificatie van sociale impact in heel Europa als streven. Het gaat niet enkel alleen om  hóe het geld wordt uitgegeven, maar ook wáár en de juiste  balans tussen financiële aantrekkelijkheid en sociale invloed.

Ook de uitdaging dat niet alles kwantificeerbaar en 100% meetbaar is, onderkennen ze. Ben benieuwd hoe dit verder gaat en zich ontwikkeld. Een kans en veel mogelijkheden om als verantwoorde belegger je stempel te drukken op een verbeterde samenleving.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *