Vitaal ondernemen – Diny van den Bout

 

Volgens de Van Dale betekent vitaliteit ~(v) 1. energie, levenskracht, 2. levendigheid, dynamiek. Mijn eigen kijk op vitaliteit heeft zich ontwikkeld vanuit mijn praktijkervaring als ondernemer.

Voor mij betekent vitaliteit op fysiek, emotioneel, mentaal en energetisch vlak in staat zijn mijn potentieel maximaal te ontwikkelen om zo mijn levensopdracht te vervullen ten bate van mezelf en de mensen om mij heen.

Mijn ontdekkingstocht startte in 1988 met mijn eerste bedrijf, naast een fulltime baan. In beide functies was vooral de mentale uitdaging enorm. Al snel raakte ik uitgeput, maar van opgeven wilde ik niet weten. De noodzaak om met de alledaagse uitdagingen om te gaan zonder totaal uitgeput te raken werd groter en groter. En, ook dat is  mijn ervaring, als de nood het hoogst is, loop ik altijd tegen een goede oplossing aan. Via mijn werk kon ik een meditatietraining volgen. Voor mijn altijd denkende brein een verademing. Het bleek voldoende om vitaal om te gaan met de dynamiek van alle dag.

Toen ik in 1992, samen met mijn man, een indoor skischool startte, daarnaast nog steeds een fulltime baan had en daar bovenop voor het eerst moeder werd, kwamen er fysieke en emotionele uitdagingen bij. Lichamelijke klachten en het gevoel tekort te schieten waren het begin van een lange zoektocht naar evenwicht.
We kwamen tot het besef dat we door zo hard te werken niet meer intens van ons leven konden genieten. Na 7 jaar en veel zoeken besloten we de skischool te verkopen. In 2000 verkochten we ons bedrijf met de intentie alleen nog werk te doen waar we blij en energiek van worden en waarmee we een optimale bijdrage leveren aan de mensen om ons heen. Ik startte als NLP coach en trainer en begeleidde voornamelijk startende ondernemers.

De zaken gingen goed, klanten waren tevreden, het werk was bevredigend, alles ging voor de wind. Tot februari 2009. Op persoonlijk vlak was er één onderwerp dat me steeds weer in onbalans bracht. De kijk van hulpverleners, psychologen, orthopedagogen en andere deskundigen op mijn dochter. Een mooie, eigenzinnige, vrolijke, bijzondere meid die deskundig diverse labels opgeplakt had gekregen. Onze kijk stemde niet overeen met die van de deskundigen, wij zagen een schitterend kind met een gigantisch potentieel, wiens opvoeding en ontplooiing een uitdaging vormden. Het aangaan van die uitdaging, leverde tegelijkertijd een niet erg openlijke strijd op met hulpverleners en deskundigen.
Begin februari 2009 werd ik op een ochtend wakker met een acute en invaliderende ziekte, die al vrij snel zelfs levensbedreigend bleek. Ik was me er intens van bewust dat mijn lichamelijke toestand een rechtstreeks gevolg was van mijn kijk op de situatie, van mijn eigen gedachten. Tegelijkertijd besefte ik dat heling alleen mogelijk was als ik in staat zou zijn fundamenteel van gedachten te veranderen.
Door de pijn, de urgentie van de situatie en met steun van mijn man, mijn dochter en een uitstekende homeopathische arts kwam ik tot het inzicht dat ik in de kern bezig was exact hetzelfde te doen als alle hulpverleners. Zij keken naar de onmogelijkheden en beperkingen van mijn dochter, net als ik keek naar de onmogelijkheden en beperkingen van hulpverleners en andere deskundigen.

Op het moment dat ik tot dat inzicht kwam, werd ik me bewust van mijn roeping. Besefte ik dat ik mijn hele leven lang al bezig was geweest met het oefenen van de vaardigheden, die nodig zijn om gehoor te kunnen geven aan mijn roeping. Gehoor geven aan mijn diepste zielenwens heeft me heling en vitaliteit opgeleverd. Het pad om mijn dromen te realiseren is smal en soms adembenemend angstwekkend. Ik heb er op dit moment bijna alles voor opgeofferd en heb er geen seconde spijt van.

Opvallend Jezelf  is inmiddels een realiteit. De net gestarte ontwikkelcirkel voor en door jongeren met een Maseratibrein heeft al kleine wondertjes opgeleverd voor de deelnemers. Jongeren met een unieke geest, met passie voor perfectie, met buitengewone aandacht voor details en met bijzondere talenten en gaven die gezamenlijk hun potentieel ontplooien, ondernemersvaardigheden ontwikkelen met de intentie optimaal bij te dragen aan de maatschappij.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *