De lange weg naar zonnepanelen op het dak

Toen wij een tweet plaatsten voor een gastblogger over duurzaamheid meldde Monique Smit zich spontaan aan om iets te vertellen over haar weg die ze bewandelde voor het plaatsen van zonnepanelen op het dak. Een persoonlijk verhaal over de te nemen “hobbels” en ook tips.

De lange weg naar zonnepanelen op het dak
In 2008 zaten we nog middenin de verbouwing van ons huis in Leeuwarden.
We hadden een typisch fries stadshuis gekocht dat sterk toe was aan een renovatie.
Dus hadden we het zalmroze interieur, de volledig betegelde badkamer – die de hele ruimte onder de trap besloeg – en de zeer gedateerde keuken eruit gesloopt.
Toen het pand helemaal gestript was van binnen kon de wederopbouw beginnen, maar niet nadat we er een groot stuk bij aan gebouwd hadden. De bestaande bouw voorzagen we van nieuwe isolatie, want het huis is van ca. 1870 en dat was nog niet gebeurd. We besloten beneden voor vloerverwarming te kiezen en boven voor laagtemperatuur radiatoren.
Het gezin bestaat uit twee volwassenen en twee tieners dus er wordt een flinke hoeveelheid stroom verbruikt.  Nu lazen we dat er subsidie werd verleend voor het plaatsen van zonnepanelen. Dit was natuurlijk voor ons erg interessant, dus wij besloten ons hiervoor aan te melden. Zo gezegd, zo gedaan ….
Hierbij liepen we al meteen tegen de eerste hobbel aan: hoe bereken je hoeveel panelen je kunt plaatsen en wat daarvan het rendement zal zijn. Dit moest namelijk  op de aanmelding worden opgegeven, zodat berekend kon worden hoe hoog de subsidie zou worden. Inmiddels waren er allerlei berichten verschenen dat de aanvraag echt voor 1 april binnen moest zijn, anders zou je achter het net vissen. Bovendien had men gehoord dat de Nuon een systeem had bedacht , waardoor zij meteen na opening van de subsidie inschrijving,  zoveel aanvragen zou versturen dat de subsidie direct in zijn geheel naar Nuon zou gaan.
Dus moest er snel een grove berekening gemaakt worden van de mogelijke capacteit die wij op zouden kunnen wekken en maar hopen op een goede afloop.
Na 12 weken kregen we het bericht dat onze aanvraag in goede orde was ontvangen en we over 12 weken zouden horen of we daadwerkelijk de subsidie toegekend zouden krijgen. En ja, nog eens ruim 12 weken verder kregen we bericht dat we inderdaad ca. 25 euro per maand subsidie zouden ontvangen voor de te verwachten productie.
Nu konden we beginnen offertes aan te vragen voor de panelen. Maar wat waren goede, wat was een gemiddelde prijs? Hoe duur was het om de panelen te laten plaatsen en konden en mochten we dat ook zelf doen?
Nu ben ik zeer ervaren in het zoeken naar informatie op het internet en ik verwachtte dus snel een antwoord op deze vragen te vinden. Maar niets was minder waar. Geen vergelijkingssites, sites van aanbieders zonder prijzen en het ontbreken van goede informatie. Van 2008 tot in 2010 heb ik diverse keren geprobeerd de antwoorden te vinden, maar het lukte echt niet. Ondertussen moest ik mijn startdatum van de subsidie opschuiven. Bij agentschap.nl begreep men gelukkig mijn gemopper over het gebrek aan informatie en probeerde men mij te helpen waar mogelijk.
In 2010 hadden we de moed al enigszins opgegeven, toen ik een advertentie zag van samenwerkende Friese bedrijven die pakketten aanboden die voor een deel zelf geplaatst konden worden. Eindelijk!
Ik maakte een afspraak met de netbeheerder om de meter aan te laten passen en mij werd verteld dat ik een nieuwe, slimme, meter moest aanschaffen omdat de oude schijfmeter niet met zonnepanelen zou mogen. Dat was slim van de netbeheerder, want de brutoproductiemeter die zou worden geïnstalleerd registreert de productie, waar de netbeheerder voor betaald omdat dat op het net wordt ingevoerd, maar de schijfmeter draait bij eigen energieproductie terug. Dat betekent dat dit van het eigen verbruik wordt afgetrokken en die prijs ligt veel hoger dan de vergoeding die de netbeheerder voor de eigen productie geeft. Na een stevige discussie bleef de oude meter mooi op zijn plek.
Het pakket werd besteld, we hezen de panelen op het dak en er kwam een installateur voorbij om de aansluitingen te maken. En eindelijk, twee maanden nadat de officiële ingangsdatum voor de subsidie voorbij was gekomen, stonden de panelen op het dak en zat ik voor de meter te wachten tot deze terug zou draaien!
Nu zou je denken dat we hier voorlopig wel genoeg van hebben, maar inmiddels hebben we een huis in Duitsland gekocht waar de verwarmingsinstallatie van vernieuwd moet worden en ja hoor, daar gaat alles weer anders dan in Nederland en kan ik weer van voren af aan beginnen. De ontwikkelingen daar zijn te volgen op dit blog
Een erg leuke blog over zonnepanelen is overigens te vinden op de website van Trouw


 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *