Impact-handelsmissie in Silicon Valley: ‘Meer groei? Dan ook meer impact’

Investeerder Warner Philips (Social Impact Ventures) doet voor de laatste keer vanuit Silicon Valley verslag van de eerste Nederlandse handelsmissie voor impact-ondernemers. Nederlandse startups spelen zich in de kijker bij de Peruanen, Tsjechen en Zuid-Afrikanen.

Wie dacht dat de wereld verbeteren saai en zwaar is, is nog niet op SoCap geweest. SoCap is de grootste conferentie ter wereld voor impact-investeerders en sociale ondernemers. Hier in San Francisco vind je enkel ondernemers die naast financiële ook maatschappelijke, sociale en ecologische waarde willen creëren – oftewel: iedereen die met een bedrijf de wereld wil verbeteren.

Op alweer de tiende editie van SoCap strijken ruim 3500 man uit alle windstreken neer in de optimistische, maar ook zakelijke Bay Area. Workshops bruisen van de energie en hoewel we soms concurrenten zijn, willen we ook vooral van elkaar leren: een brede waaier aan onderwerpen passeert de revue. Zo zijn er sessies over financial inclusion, de onbenutte potentie van vrouwen in ontwikkelingslanden en hoe blockchain-technologie impact kan meten.

De stemming is informeel en ‘unassuming’. Bezoekers eten gezond en ‘local’ op bio-degradable bordjes, ondernemers in T-shirts en hoodies praten met collega’s in mantelpakken. De ondernemers verzamelen zich in de fabriekshallen van Fort Mason, maar na een tijdje weet je dat de picknicktafels buiten dé plek zijn waar iedereen elkaar ontmoet. Hier netwerkt men, worden contacten gelegd en wordt de basis gelegd voor een groot aantal impact-deals. De social entrepreneurs en impact-investeerders komen op mij over als gedreven, slimme, maar ook geestige mensen.

Ons bezoek aan SoCap is onderdeel van de eerste Nederlandse handelsmissie voor social entrepreneurs ooit, die ik samen organiseer met partners. Met ons reizen tien Nederlandse social entrepreneurs van bedrijven als Tony’s Chocolonely en The Dutch Weed Burger.

Op SoCap hebben we een eigen sessie over de Nederlandse impact-sector, die wij opvallend succesvol vinden. Ons land is het Europese epicentrum voor social entrepreneurs en impact-investing. Nederland kent nu snel groeiende impact-sectoren, zoals gezondheidszorg, energie en circulariteit. De gezamenlijke winsten van alle impact-sectoren groeiden de afgelopen vijf jaar met 75 procent tot 3,5 miljard dollar per jaar. Dit staat gelijk aan 3 procent van de groei van het Nederlandse bbp in diezelfde periode.

Nederlands succes

In onze sessie lichten we onze toehoorders verschillende aspecten van het Nederlandse succes toe. Willemijn Verloop (Social Enterprise NL & Social IV) vertelt over de opbouw van het ecosysteem vanuit de ondernemers. Ze legt uit hoe lokale overheden, onderwijsinstellingen en de financiële wereld steeds steviger aanhaken, waardoor een succesvolle multistakeholder-aanpak ontstaat.

Stef van Dongen (Enviu) vertelt over het Nederlandse start-up-klimaat en hoe zijn bedrijf al vele jaren met succes sociale innovaties helpt ontwikkelen en op de – internationale – markt brengt. Zelf laat ik mijn licht schijnen over het opschalen van sociale ondernemingen en over de ontwikkelingen en lessen van het Nederlandse impact-investeringsveld.

WE HEBBEN EEN OPEN SAMENLEVING MET HUMANISTISCHE WAARDEN

Het Nederlandse succes is gebaseerd op drie sterke pilaren: een open samenleving met diepgewortelde humanistische en sociale waarden, een rijke geschiedenis van internationale handel en ondernemingszin en een internationaal vermaard financieel ecosysteem waarin lange termijn-investeringen de boventoon voeren. Bovendien hebben we een kleine interne markt, waardoor succesvolle ondernemingen gedwongen worden om snel internationaal op te schalen.

Meer impact

Als één overtuiging social entrepeneurs en impact-investeerders verbindt, is het dat impact en business hand in hand gaan. Sterker: ze versterken elkaar. Bigger, betterfaster businessbetekent ook biggerbetter en faster impact.

Op SoCap en in SF ontdek ik dat waar de Bay Area ooit voorliep op gebied van impact-investeringen we nu toch een grote inhaalslag maken, en dat ons Social Impact Ventures model ook hier bijzonder is, en velen willen leren hoe wij onze impact-doelstellingen echt inbakken in de investeringen die we doen. En we delen die kennis graag.

Misschien is dat wel de kern van onze missie: we willen dat het impact-investeringsveld groeit en we willen met onze succesvolle investeringen laten zien dat sociale ondernemingen renderen, zodat er meer kapitaal beschikbaar komt voor sociale ondernemers.

Lees meer over onze inhaalslag als Nederland en de investerings initiatieven in zijn artikel.

(bron Sprout – Warner Philips (48) is partner bij Social Impact Ventures, het grootste private impact fonds van Nederland dat investeert in sociale ondernemers, waaronder Marqt, Taxi Electric en de GoodUp.)

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *