Samenwerken met Impact!

Binnenkort geef ik samen met Jenny de Vreede van De Fairbriek een werksessie Impact meten. Over onze samenwerking daarbinnen en het belang schreef Jennie deze blog.

“Sociaal ondernemerschap zit in de lift. Gelukkig maar! Als bedrijfskundige werk ik al jaren in het maatschappelijk domein en voelde me voorheen een vreemde eend in de bijt. “Goed doen” vanuit een winstgevend business model werd vaak (en wordt soms nog steeds) met enig wantrouwen bekeken. Ik heb dat nooit zo begrepen. Voor mij is je eigen broek op kunnen houden, zonder afhankelijk te zijn van subsidies, de enige manier om op de lange termijn een positieve verandering in de maatschappij teweeg te brengen.

De vraag is natuurlijk wel HOE je dat geld verdient en WAT je vervolgens met dat geld doet. Welke maatschappelijke IMPACT creëer je daadwerkelijk en hoe MEET je deze impact?

In het commerciële bedrijfsleven is deze verantwoording middels jaarrekeningen, accountantsverklaringen en toezichthouders geborgd (de misstanden op dit gebied laat ik even buiten beschouwing). Maar hoe zit het met sociale ondernemers? Hoe weten zij of ze de maatschappelijke impact realiseren die ze beogen? De gebruikelijke financiële rapportage is immers slechts één kant van de medaille.

Op zoek naar het antwoord op deze vraag maakte ik eind vorig jaar kennis met Marguerite Evenaar van se.lab (www.selab.nl). Zij houdt zich al jaren bezig met het meten van impact. Inmiddels word ik door haar getraind in het uitvoeren van impactmetingen. Voor sociaal ondernemers een lastige, maar zeer waardevolle exercitie! Enerzijds levert het een impact map op waarmee richting stakeholders en klanten de meerwaarde van de onderneming aangetoond kan worden. Anderzijds toont de meting vaak aan hoe het business model van de organisatie verder aangescherpt kan worden. ”

Hoe meer sociaal ondernemers (en andere geïnteresseerden) thuis raken in impact meting, hoe beter! Op 15 september organiseren wij dan ook een workshop over impact meten in Nijmegen. Hier lees je er alles over. Zien we je dan?

De Fairbriek is een initiatief van Jennie de Vreede. Als kind kocht ze van haar zakgeld een boom om de zure regen te bestrijden en sindsdien werkt ze aan het steeds een beetje mooier maken van onze planeet.Maar noem haar geen idealist, want dan heb je de poppen aan het dansen! Als bedrijfskundige ziet ze Fairbriceren als bittere noodzaak voor organisaties om te overleven op de lange termijn. Het is een nieuwe manier van ondernemen, die kansen biedt en concurrentievoordeel oplevert. Win/win
creëren voor organisaties en de maatschappij, dat is wat haar drijft.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *