Ander geluid voor de Troonrede zoals de Trendrede en de alternatieve Troonrede

De afgelopen jaren kwamen er naast,  de traditionele uitgesproken troonrede van gisteren, steeds meer alternatieve troonredes waarbij de opkomende trends in Nederland en de transformerende samenleving vanuit diverse achtergronden worden belicht.

TrendRede2016-bloklogoZo was het in januari van dit jaar alweer de zesde keer dat de Trendrede werd uitgesproken. De beredeneerde lijnen in de TrendRede zijn uitdrukkelijk bedoeld om de discussie en besluitvorming op sociaal-maatschappelijk vlak verder op weg te helpen. De TrendRede is een initiatief van Nederlandse toekomstdenkers. Jaarlijks kaderen en clusteren ze de actualiteit in drie grote overkoepelende thema’s en tonen Nederland daarmee een uitgelicht pad richting de toekomst. De TrendRede schildert de nieuwe tijd die voor ons ligt met krachtige streken en kleurt hem in met opvallende details. Zij schetst daarmee de golven waarop Nederland richting de toekomst surft.
Werd vorig jaar uitgeroepen  tot het jaar waarin het nieuwe won van het oude en dit jaar wordt het nogmaals herhaald.  De bakens van vernieuwing zijn alom vertegenwoordigd in het land en het zijn er elk jaar meer. Binnen organisaties groeit de overtuiging dat verandering noodzakelijk is. Transities bereiken hun kritische massa. In plaats van de vernieuwing te bevragen zoekt men de beste methode om haar te implementeren. Het mag langer duren dan een maatschappelijke voorhoede wenst, daar kunnen we niets aan doen, daar is niets aan te doen. De stap waarvoor de maatschappij staat is geen gemakkelijke. De toekomst is soms een oefening in geduld. Kijk of download hier de  gehele tekst van de Trendrede 2016.

Ook konden we dit jaar luisteren naar de Alternatieve Troonrede van filosoof Coen Simon.  Iedereen heeft wel een mening. Maar kan iedereen ook oordelen? In een alternatieve troonrede pleit filosoof Coen Simon voor een Inburgeringscursus Oordeelsvorming – voor alle volwassenen. Lees hier de verkorte versie van deze troonrede vanuit filosofische inslag.

En ook de dag erna kunnen we nog de Alternatieve Troonrede door Johan de Witt lezen die ons waarschuwrt voor een (monetaire) klimaatwijziging.

Het is mooi om te zien hoe de sociale veranderingen en de maatschappelijke ontwikkelingen in deze alternatieve redes een rol spelen. Het voortschrijdend inzicht vindt steeds meer zijn weg naar vele organisaties en draagt in toenemende mate bij aan beleidsvorming. Dat stemt ons tevreden en we zijn daar blij mee. Ook wij dragen daar ons steentje, ofwel kiezeltje, aan bij en ook de komende jaren willen we actief blijven meehelpen een brug tussen visie en praktijk te slaan.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *