Gastblog Tamara de Graaf – Profileren vanuit passie

De gastblog-estafette is van start. Eelste trapte af en wilde graag weten van de volgende gastblogger hoe je ervoor zorgt dat je tussen alle anderen opvalt, dat jouw klant jou vindt. Onderscheidend profileren noemde ze het.
Tamara de Graaf, mijn mede coöperatie lid en teamgenoot van Team Impact pakte de handschoen op en benaderde de vraag geheel op haar eigen manier, vanuit passie. Dank je wel, Tamara voor jouw verhaal.

Profileren vanuit passie

Toen Marguerite, collega coöperatie-lid van se.lab en ‘Team Impact’, mij vroeg een gastblog te schrijven, was ik direct enthousiast. Toen ik hoorde waar mijn voorganger graag over wilde lezen, namelijk ‘onderscheidend profileren’, moest ik wel even nadenken. Wat een persoonlijke vraag! Vooral voor iemand die na 2 jaar zelfstandig ondernemen zichzelf nog vaak ‘starter’ noemt, zoals ik. Was mijn reactie valse bescheidenheid? Het zetten me aan het denken. Mooi dat dit doel van de estafettereeks gastblogs in ieder geval is bereikt. Nu aan de mij de eer om jullie als lezer aan het denken te zetten..

Mijn naam is Tamara de Graaf. Ik werk als zelfstandig project- en procesbegeleider onder de naam ‘SO what’. Waarbij ik sociaal ondernemen als integraal organisatieproces en –ontwerp gebruik. Met mijn bestuurs- en organisatiekundige achtergrond begeleid of ondersteun ik verschillende typen organisaties richting een balans tussen ‘zakelijk’ en ‘sociaal’. Voor mij is dit: best of both worlds.

Reflectief zijn naar de omgeving

Terugkomend op de ‘unique selling point’ van SO what; het gegeven dat ik mezelf nog steeds als startend kwalificeer, heeft iets allicht alles mee te maken. Als sociaal ondernemer is het naar mijn inziens belangrijk om continue reflectief te zijn naar de omgeving. Zelf geniet ik hier enorm van. Ik ben namelijk enorm geïnteresseerd in de systemen en mensen om me heen. Waar komen keuzes vandaan? Keuzes die leiden tot handelingen en handelingen die zich uiteindelijk institutionaliseren. Ik verwonder me dagelijks over wanneer iets ‘is’ en op welk moment het weer verandert. En in het bijzonder: hoe bouwen we samen aan een duurzame en inclusieve samenleving? Allicht een wat filosofische inborst, maar mij interesseert het mateloos.

Het omarmen van complexiteit

En ik denk dat deze open blik in een veld als maatschappelijk, sociaal ondernemen essentieel is. Als zelfstandig young professional in dit veld stel ik mezelf dus veel vragen. Dit is soms zoeken. Want, waar houd je je aan vast? Echter, onzekerheid bestrijden door middel van de klassieke marketing mix? Ik vraag me (wederom) af of het werkt.

Daarom denk ik dat juist het omarmen van complexiteit is wat me tot nu toe een plek in ‘de markt’ heeft bezorgd. Omgevingssensitiviteit en een oprechte interesse in de mensen waar je mee samenwerkt; dit valt op! Het legt, zo krijg ik vanuit mijn eigen netwerk teruggekoppeld, een stevige basis voor zakelijk relaties. Onderscheidend? Ach.. wie ben ik om dit te beoordelen? Effectief en én leuk? Jazeker!

Over Tamara de Graaf

Als zelfstandig project- en procesbegeleider zet Tamara zich in voor een inclusieve arbeidsmarkt door projecten op te zetten en/of te ondersteunen waarbij sociaal ondernemerschap dient als middel voor een integraal organisatie- en procesontwerp.

En aangezien Tamara in beweging blijft als ondernemer, verbouwt ze op dit moment haar website die binnenkort weer online is: www.sowhatprojecten.nl. Wil je meer weten over Tamara en haar lopende projecten, kijk dan op Tamara’s Linkedin pagina.

De laatste opmerking en 25 andere opmerking(en) moeten worden goedgekeurd.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *