Vijf start-ups en scale-ups winnen Social Impact Award van PwC

vijf bedrijven en start-ups hebben een Social Impact Award in de wacht gesleept. Het betreft: Coolfinity, GiantLeaps, Kodluyoruz (start-ups), Active Cues (scale-up) en MUMO (publieksprijs).

Accountants- en adviesorganisatie PwC organiseerde de competitie voor sociale ondernemingen – de Social Impact Lab – voor de vijfde keer. Nieuw in de 2018-editie is de toevoeging van Turkse partijen – sociale ondernemingen uit Turkije konden pitchen naast Nederlandse, Duitse en Oostenrijkse spelers. Ook is besloten om een categorie voor scale-ups in het leven te roepen. Renate de Lange, bestuurslid bij PwC, licht toe: “Sociale ondernemingen gaven aan opschalen lastig te vinden zodra zij de wind in de zeilen hebben. We willen hen hierin bijstaan en hebben daarom deze categorie toegevoegd.”

Uit een recordaantal van 194 aanmeldingen van 194 mochten 13 sociale ondernemingen hun businessplan pitchen tijdens de finaledag op 25 september. De deelnemers werden door de jury beoordeeld op een aantal prestaties, waaronder maatschappelijke impact, innovatiekracht en haalbaarheid. Uit de finalisten werden vijf uitgeroepen tot winnaar:

  • Start-up: Coolfinity heeft een koelkast ontwikkeld die met zes uur aan energie, 24 uur kan koelen. Dit apparaat kan daardoor voeding en medicijnen koelen, ook zonder stabiel elektriciteitsnet.

  • Start-up: GiantLeaps heeft de ‘GiantLeaps Impact Calculation Tool’ ontwikkeld, een geautomatiseerd hulpmiddel voor (bedrijfs)restaurants dat de klimaatimpact van het voedsel dat wordt geserveerd rapporteert, beheert en helpt verminderen.

  • Start-up: Kodluyoruz identificeert sociaaleconomisch achtergestelde, maar gedreven en getalenteerde jongeren en bereidt hen voor op een carrière in de technologiesector.

  • Scale-up: Active Cues ontwikkelt spellen voor mensen met een verstandelijke beperking, dementie of autisme. De spellen worden gespeeld met een beamer en ‘Tovertafel’, waarmee elk oppervlak een interactieve omgeving wordt met behulp van lichtprojecties.

    Publieksprijs: MUMO biedt een betaalbaar, herbruikbaar en natuurlijk alternatief voor plastic. De Mumo wrap is tot honderd keer herbruikbaar en helpt mensen om de effecten van kunststoffen voor eenmalig gebruik te reduceren.

Alle winnaars krijgen de komende periode begeleiding van PwC het gebied van netwerken, financieel advies en businessplannen. Daarnaast ontvangen ze een geldprijs: €5.000 voor start-ups, €10.000 voor scale-ups en €2.500 voor de publiekswinnaar.

De Lange: “Sociale ondernemingen zijn organisaties met een maatschappelijke missie. PwC gelooft in hun kracht. Zij gebruiken innovatieve oplossingen voor maatschappelijke thema’s. Dit sluit aan op onze eigen missie: bouwen van vertrouwen in de samenleving en oplossen van belangrijke problemen. Wij werken dan ook met sociale ondernemers samen en kunnen zo van elkaar leren. Het Social Impact Lab is hier een mooi voorbeeld van.”

(bron 23 september 2018 ConsultancyNL)

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *