Duurzaam co-werken

Wat vroeger nog een kantoor heette benoemt men tegenwoordig als een co-werkplek. In elke stad, dorp of anderszins vind je wel van dit soort plekken. Vaak annex cafe en of restaurant, wat dan ook vaak een duurzaam tintje heeft.

Bij deze belicht ik er even drie, waar je ook een workshop of een training zou kunnen houden.

Co-workspace De Werkfabriek is gevestigd in een voormalige drukkerij. Rogier Dop is directeur en vertelt hoe hij sociaal ondernemerschap combineert met duurzaam vastgoedbeheer. “We willen het duurzaam doen.”

werkfabriekDe Werkfabriek in Den Haag is een zogenaamde co-workspace. In het kantoorpand zijn verschillende bedrijven verzameld met als overeenkomst dat ze sociaal ondernemen hoog in het vaandel hebben staan. Veel bedrijven huren er een kantoorunit of werkplek, zoals designbureau DSGND, architecten als Hofstede Architecten en adviesbureaus als Public Partners.

De huidige Werkfabriek is in 2016 hier begonnen, vertelt directeur Rogier Dop. Maar de oorsprong van de gezamenlijke werkruimte gaat terug tot de jaren negentig. Initiatiefnemer achter De Werkfabriek is het Haagse glazenwassersbedrijf Nelis Company, opgericht door Ian Smeyers, dat een lange traditie kent in het aannemen van jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt, vroeger ook wel straatschoffies genoemd.

Vragen

Volgens Dop was het oprichten van De Werkfabriek dan ook niet zo’n heel grote stap. Al is er volgens hem wel het een en ander veranderd, als het om de definitie van sociaal ondernemen gaat. “Daar kun je onder verstaan dat je een sociale impact wil bereiken. Maar ook dat je duurzaam wil ondernemen.” De gemene deler is de behoefte om goed te doen. Al moet er onderaan de streep wel wat overblijven, benadrukt hij.

Voor een kantoor waar sociaal en duurzaam ondernemen van belang zijn, is het natuurlijk logisch om ook het vastgoedbeheer onder de loep te nemen, zegt Dop. “Hoe run je het bedrijf? Hoe kunnen we duurzamer worden en kosten besparen ? Dat zijn vragen waar we mee bezig zijn.”

Wil jij meer weten over het daglicht, wat ze hebben met de bijen, lees dan hun verhaal over temperatuurregeling en energie besparen op RTLZ

Sociale prachtplek in de duinen

Een van de inspirerende dingen van mijn workshops is dat ik regelmatig op locaties terechtkom en met mensen werk die mij nog onbekend zijn en direct een plekje veroveren in mijn hart.
Zo ook De Oude Keuken in Castdok-2ricum, met wie ik een workshop Impact verzorgde voor het Spark-programma. Wat een gedreven en betrokken mensen zijn dat. Zij hebben een sociale onderneming neergezet, waar je stil en warm van wordt.
En dan de locatie: een prachtig restaurant en zalen op het GGZ-terrein Dijk en Duin, Castricum. Dit wordt onder andere gerund door leerling-medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt. Op het fraaie terras is het goed toeven.
Mocht je een hapje willen eten, een muziekoptreden willen bijwonen, of een locatie zoeken voor jouw evenement; denk dan eens aan DOK. Ik kan het warm aanbevelen.

Sociaal ondernemende meeting plek in het centrum van Amsterdam

En je kan tegenwoordig ook komen co-werken bij ondergetekende, Evenaar & Partners. Hoe duurzaam we zijn is aan jou, weet  wel dat onze intentie daar ligt, ook op het gebied van samenwerken.kantoorcollageVoldoende inspiratie en innovatie en zeer centraal gelegen; slechts 5 minuten van het Centraal Station in Amsterdam. Ook geschikt voor het geven van (kleine) workshops en het houden van meetings.

Wil je meer informatie of het een geschikt co-werkplekje voor jou is of je wil reserveren voor een overleg met meerdere mensen. Mail me en ik neem contact met je op.
Wellicht zie ik je daar!

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *