Een dag zonder drukte is een dag niet geleefd

Via Twitter reageerde maar liefst twee “organisaties” enthousiast om gastblogger te zijn voor de maand mei. Altijd een verrassing wie de persoon achter die organisatie is en door de blogs gunnen ze ons een persoonlijk kijkje in hun leven en de associatie met het desbetreffende thema. Zo ook Leydi Johana over haar associatie met “druk”, het thema van deze maand. Veel leesplezier.

Een dag zonder drukte is een dag niet geleefd
Door Leydi Johana Breuls 

“Sorry, ik heb geen tijd” en “wat heb ik het toch druk” zijn standaard zinnen geworden in ons dagelijks leven. Zo ook voor mij. We staan om 7u ’s ochtends op, haasten ons naar het werk, hebben van allerlei bijeenkomsten, willen overal aan meedoen en tegen een uur of zeven zitten we aan ons avondeten. Vaak daarna nog wat te doen voor werk of het verplichte sporten, in ieder geval nauwelijks tijd voor onszelf.  Maar wat betekent ‘druk’ dan eigenlijk?

Druk in het woordenboek
In het woordenboek heeft druk twee betekenissen. Ten eerste is druk een zelfstandig naamwoord waarbij de volgende aspecten worden benoemd:
Druk
1 kracht die op een oppervlak werkt
2 situatie dat iets of iemand je tot iets dwingt
3 keer dat iets gedrukt is

Ik denk dat we bij het denken aan een thema als ‘druk’ allemaal sowieso aan de tweede optie denken. Hiervoor worden dan nog een aantal voorbeeldzinnen geformuleerd.
onder druk staan – gedwongen worden snel maatregelen te nemen
iemand onder druk zetten – iemand proberen te dwingen om iets te doen

Beide voorbeelden laten volgens mij goed zien dat druk voornamelijk op een negatieve manier ervaren wordt. Druk wordt opgedrongen en is een onvrijwillige conditie om in te verkeren.
Ten tweede wordt druk benoemd als een bijvoeglijk naamwoord. Het is opvallend hoe de betekenis van een woord dan veranderd.

Druk
1 waar van alles tegelijk aanwezig is; levendig
2 die of dat veel werk doet of veel werk geeft
3 heel beweeglijk en spraakzaam

Ook hierbij worden een aantal voorbeeldzinnen gegeven, het kan geen toeval zijn dat deze zich allemaal rondom ‘werk’ verscharen: het druk hebben op je werk, een drukke baan hebben etc.

Druk in persoonlijke zin
Naast de vrij droge en feitelijke benadering van ‘druk’ in het woordenboek, ben ik van mening dat er ook een druk bestaat in persoonlijke zin. Ik denk zelf dat druk uit verschillende aspecten bestaat. Ten eerste is het een ervaring, daarnaast is het een gevoel en gewoonte en ten slotte kan het ook nog een verslaving zijn.

Drukte is een persoonlijke ervaring, het ervaren van druk kan op veel verschillende vlakken plaatsvinden. Tijdsdruk, prestatiedruk, emotionele druk. Drukte is voor mij een gemoedstoestand. Eigenlijk iets waar ik ook gelukkig van word. Een dag geen drukte is een dag niet geleefd. Alsof veel dingen doen bevestigt dat ik er ben. Drukte is – in mijn geval – ook een verslaving. Ik kan er niet zonder en word juist onrustig als er geen drukte is. Wat paradoxaal eigenlijk.
In mijn dagelijks leven komt drukte aan de orde door de dingen die ik doe. Ik ben ondernemer en ook nog eens een ambitieuze ondernemer. Ik ben student en een ijverige ook. Daarnaast probeer ik nog een huishouden draaiende te houden, te sporten en mijn vrienden en familie te zien.

Drukte als systeem
Maar drukte is niet alleen een persoonlijke verslaving, maar ook een verslaving die binnen ons systeem van werken past. We willen met zijn alleen een paar keer per jaar op vakantie, een leuke auto en uit eten, noem maar op. Dit wordt betaald vanuit het werk dat we doen en daarom voeren we de druk op. Dan komt er meer geld binnen om leuke dingen te doen. Maar doordat het werk zo druk is, is het lastig om af te remmen en écht tijd te maken voor de leuke dingen. Wat paradoxaal eigenlijk.

Voor ondernemers is het werken binnen dit systeem wellicht een herkenbaar patroon, het liefst bezig willen zijn met alle dingen tegelijk en een succesvolle zaak runnen. Je wordt je pas bewust van de drukte als er een moment van leegte is. Omdat die drukte zo eigen is aan je werk en aan het leven vandaag de dag, is het misschien juist goed om af en to een adempauze te nemen.
Dan is de afwezigheid van drukte compleet en onrust brengt je terug naar de dingen van alledag, terug de drukte in. Terug naar het doen van de dingen waar je goed in bent, maar belangrijker nog, terug naar de dingen die je leuk vindt en waar je van houdt.

Leydi Johana Breuls is van Social Profit Consultants,  een organisatieadviesbureau op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en geeft specifiek advies over Social Return on Investment.  Hiervoor hebben ze verschillende pakketten die zijn af te nemen, variërende van een adviesrapport tot de uitvoer van complete projecten voor bedrijven.
Contact
Leydi Johana Breuls
www. socialprofitconsultants.com
L.J.Breuls@socialprofitconsultants.com

 

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *