Financiering beschikbaar voor beste circulaire businesscase
Duurzame ondernemers worstelen vaak met opschaling door een gebrek aan financiering. Nederlandse gemeenten hebben deze businesscases echter hard nodig om de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen te behalen. Daarom houden de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en BNG Bank de Global Goals Social Impact Challenge.
Een idee over de aanpak van afvalstromen. Een circulair plan dat nog niet van de grond komt. Of een concept dat de energietransitie versnelt. Deze ideeën kunnen met intensieve begeleiding en financiering naar een hoger niveau worden getild.
Financiering voor circulaire ondernemers
Een derde van de nieuwe ondernemingen heeft een ecologische missie. Daarom zijn deze ondernemingen belangrijk voor de verduurzaming van gemeenten. Als een resultaat van gebrekkige begeleiding en financiering is de impact van start-ups echter vaak minimaal.
Bovenstaande was reden voor de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de BNG Bank om de Global Goals Social Impact Challenge te organiseren. Het doel van het evenement is om goede, duurzame ideeën met een relevant netwerk samen te brengen. De inschrijving is tot 9 september geopend.
Deelnemende businesscases moeten wel aan enkele voorwaarden voldoen. Zo moeten zij zoveel mogelijk impact hebben op Sustainable Development Goal (SDG) nummer 12. Deze doelstelling richt zich op verantwoorde consumptie en productie. Daarbij moet het idee schaalbaar en niet afhankelijk van subsidies zijn. Tenslotte is het mogelijk om het idee vanaf begin 2019 in meerdere gemeenten uit te voeren.
Winnende duurzame businesscase krijgt financiering
De winnaar wordt voor het einde van het jaar bekend gemaakt. De hoofdprijs bestaat uit intensieve begeleiding en passende financiering van BNG bank. Andere deelnemers profiteren volgens VNG van een relevant netwerk van gemeenten, financiers en ondernemers. Dit netwerk kan helpen om de duurzame businesscase te realiseren.
Tegelijkertijd houden andere banken zich ook bezig met het verbeteren van de financiering van circulaire bedrijfsmodellen. Vorige maand overhandigden ABN AMRO, ING en Rabobank nog de Circular Economy Finance Guidelines aan staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat. Deze financieringsrichtlijnen moet de financiering van de circulaire economie beter inzichtelijk maken.
(bron: Duurzaam bedrijfsleven – 09-08-2018 | DOOR: JOYCE DE THOUARS)
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!