‘Geiten-wollen-sokken’-fase sociaal ondernemen voorbij
Zon veertien jaar geleden diende ik aan iedereen nog uit te leggen wat ik nu precies ging doen en nu nog steeds doe. De uitleg is vaak minder nodig dankzij de goede voorbeelden van die sociaal ondernemingen die laten zien dat het anders kan en daarmee ook gewoon hun geld verdienen.
En ook daaromheen verandert de wereld; de sociaal ondernemer die een ondernemende oplossing voorstelt voor een sociaal probleem wordt serieus genomen, ook door de publieke en sociale domeinen. Er is nog een lange weg te gaan, we zijn echter wel echt op weg.
De vraag die ik destijds kreeg of ik een beetje gek geworden was, te idealistisch of in de zorg ging, die hoef ik gelukkig niet meer te beantwoorden. Mijn drijfveer van een inclusieve samenleving is helder en als sociaal ondernemerschap daarvoor het instrument is, naast andere tools, dan begrijpen mensen het al steeds beter. Ik ken beide kanten van zowel privaat als publiek en sociaal domein. Dus ja, sociaal met een realistische factor heeft er altijd al ingezeten.
Dus toen ik de titel las van het interview met Willemijn Verloop over het voorbij zijn van de “geiten-wollen-sokken fase was dat uit mijn hart gegrepen. Neemt niet weg dat Impact First voor mij overeind staat en dat “green washing” of sociaal ondernemen (of advies daarin geven) omdat het serious business is, nog steeds met een kritische blik door mij wordt bezien. Al zie ik ook dat voor de grote veranderingen die we nu teweeg brengen, er meer nodig is. Blijf echter wel kritisch en voor mij gaat het om drie elementen:
Sociale waarde – financiele waarde en institutionele legitimiteit.
Lees hier het interview en lees ook het boek Zaken die je Raken.( en als je het dan toch koopt, sommige goede doelen zijn met geen enkel business model rendabel te maken, echter wel belangrijk voor onze samenleving. Dus koop het dan bij YoubeDo Dezelfde boeken. Dezelfde prijs. Tot 12% van je aankoop gaat naar een goed doel dat jij kiest)
Willemijn Verloop werd bij een groot publiek bekend als oprichter van War Child. In 2012 richtte ze Social Enterprise NL op, voor ondernemers die met hun bedrijf oplossingen zoeken voor maatschappelijke vraagstukken als vergrijzing en grond en voeding. “Het draait om geld verdienen, winst maken en impact creëren”, schrijft ze in haar onlangs verschenen boek Zaken die je Raken.
Volgens Verloop ligt de ‘geiten-wollen-sokken’-fase van het sociaal ondernemerschap allang achter ons: “Omdat we winst maken niet vies vinden. Je hebt geldreserves nodig voor als het minder goed gaat. Je wil niet het risico lopen om te vallen als het even tegenzit. Maar voor de duidelijkheid: maatschappelijke impact gaat voor winstmaximalisatie. Ik denk dat we het tij nu meehebben.”
Ze baseert het op het toenemend aantal voorbeelden van succesvolle Nederlandse sociale ondernemingen. Welke dan? “Triodos Bank, dat met duurzaam bankieren invloed heeft in binnen- en buitenland. Fairphone slaat nu ook internationaal aan, de mobiele telefoon waarvan alle onderdelen duurzaam geproduceerd worden. En Reflow probeert de 3D printrevolutie honderd procent duurzaam vorm te geven.”
Volgende stap sociaal ondernemersschap
In Zaken die je Raken veel nieuwe voorbeelden: Studio Jux is een modemerk met een kantoortje in Amsterdam en een fabriek waar veertig mensen werken in Nepal. “Het bedrijf is voor hen opgezet. Ze worden opgeleid tot kleermaker en krijgen een fatsoenlijk loon en goede arbeidsomstandigheden aangeboden. En het bedrijf Freebird Club uit Ierland, heeft een online platform voor senioren opgezet dat ouderen aanmoedigt op reis te gaan en in elkaars huis te verblijven.”
Een heel groot voorbeeld is Tony Chocolonely. Verloop, alert, nog voor de vraag gesteld is: “Maar ik zou het zelf niet noemen omdat ik er als commissaris bij betrokken ben.” In het interview legt ze uit hoe sociaal ondernemerschap een volgende grote stap kan maken, om naast de sympathiefactor ook een stevig businessmodel te ontwikkelen dat wijd verspreid kan worden.
(bron RTLZ- Paul van Liempt 13 juli 2018)
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!