Green Friday in plaats van Black Friday!

Nou heb ik nooit zo veel begrepen van Black Friday en de hunkerende jachtigheid die dat met zich mee brengt. Black Friday is allang geen Amerikaanse koopfeest meer, in Nederland worden er miljoenen euro’s uitgegeven.
Ook ik houd van fijne spulletjes (al travel ik light;-)), en ben daarmee een bewuste koper. Daarom begrijp ik die dag echt totaal niet.

Dus hoe mooi is het dat we het ook “Green Friday” kunnen noemen en vanuit die gedachte handelen. Gewoon omdat het anders kan, en ook moet. Doe jij mee?

Waarom Green Friday?

Massaconsumptie is niet goed voor het milieu en de gigantische kortingen jagen juist het consumeren aan. De kortingen gaan ten koste van eerlijke lonen en de maatregelen om het milieu te ontlasten. Om de makers eerlijk te belonen, de grondstoffen verantwoord in te kopen, en het duurzaam te transporteren heb je marge nodig, en dat gaat niet hand in hand met producten over de toonbank gooien voor de helft van de prijs!

Support your locals

Bijna alleen maar grote spelers doen mee aan Black Friday. En zeker nu in deze tijd is het belangrijk om kleinere, lokale ondernemers te ondersteunen. Deze worden overdonderd door de hoge kortingen en condities van hun grote concurrenten en kunnen dat niet bijbenen. Daarom is het goed om in gedachten te houden dat we wat meer aan elkaar denken. Aan je buurman, je buurvrouw, je collega of je beste vriend of vriendin. Je kent vast wat ondernemers die een extra handje kunnen gebruiken.

Duurzaam consumeren

Duurzaam consumeren staat voor bewust kopen wanneer je het nodig hebt.  En het is op financieel gebied aantrekkelijker dan mensen denken. Hoewel duurzame producten wat prijziger kunnen zijn, bieden ze op langer termijn  meer voordelen. Je investeert namelijk in een product dat met zorg en goede materialen is gemaakt en daardoor langer mee gaan of energie besparen. Je investeert in de toekomst.

Terwijl Black Friday staat voor het verleiden van consumenten met hoge kortingen en stapeldeals. Waarmee producten over de toonbank worden gesmeten alsof het niks is. Het leidt ook nog eens tot een enorme zinloze piek in de pakjesbezorging. Zeker dit jaar wordt het extra druk doordat iedereen online koopt. Daarna worden met gemak alle producten weer gratis teruggestuurd als ze niet naar de wensen voldoen omdat ze zonder na denken zijn gekocht.

Het nieuwe nu

Steeds meer bedrijven doen niet meer mee aan die waanzin.
Monki says Black Fri-Nay, Sofacompany lanceert Green Friday en kleine ondernemingen organiseren zich in Small Business Saturday. De afgelopen jaren is het concept Green Friday steeds groter geworden en met alles wat er in de wereld speelt beloofd deze alleen maar groter te worden. In een ideale wereld zal Black Friday volledig verdwijnen en zullen bedrijven zich meer focussen op hoe ze hun producten zo duurzaam mogelijk kunnen produceren in plaats van zo goedkoop mogelijk kunnen weggooien.

(bron Good to give – november 2020)

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *