Impact evaluatie: wat draagt dat nu echt bij ?

 Hoe verder in het leertraject vanuit Sociare hoe meer de organisaties verdiepingsslagen maken op die zaken waar ze al elke dag zo gedreven mee bezig zijn. We zetten diverse stappen en gaan tot de kern, ook dat is impact evaluatie. Er gaat veel over tafel en het is fijn om te zien hoe de organisaties delen, van elkaar leren en durven te vragen .

Bij het aanschuiven over impact meten hoor ik wel vaker dat de verwachting is dat we direct beginnen met meten. Want daar gaat het toch om?
Als je echter niet weet waarom je meet, wat je wil meten en welk effect dat teweeg gaat brengen en voor wie dan is meten mijns inziens een oefening die je net zo goed niet hoeft te doen.

Ik zeg altijd maar zo : als je de voorbereidende stappen goed zet, dan is meten een eitje 🙂 Dat is niet helemaal waar, want ook daar komen nog wel complexe zaken om de hoek kijken.

Wanneer je wil meten om te kijken of de dingen die je doet daadwerkelijk bijdragen, je echt het verschil maakt en hoe en voor wie, dan ben je al goed bezig. Dan brengt het je meer op dan een aantoonbaar rapport.
Dan verstevig je jouw aanpak, maakt deze effectiever of schaaft deze bij. Je creeert draagvlak, vind nieuwe samenwerkende partners en of financierders, vergroot daarmee jouw impact en schaalt misschien zelfs op.
En soms is het ook gewoon een kwestie van doorgaan zoals je gaat, nu met nog meer besef wat die impact dan is en ook communiceerbaar. Of een derde optie is het besef te stoppen. Dat kan ook. Al gebeurt dat niet veel, is het ook een goed besef en inzicht.

Wanneer je echter stopt omdat het probleem is opgelost wat je wilde aanpakken, dan is het natuurlijk helemaal prachtig. Dat willen wij sociaal ondernemers toch !

Inmiddels maak ik me weer op voor de derde sessie in het leertraject en de opmars naar het meetplan.
Off- line bevragen we elkaar en gebruiken we nogal wat “old skool” post its.
On- line structureren we alle inzichten in de Impact Wizard zodat ze deze impact gerichte aanpak ook kunnen verduurzamen in hun organisaties. Geniet van de samenwerking en deze aanpak, op naar de volgende sessies.

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *