Kwaliteit van leven in verpleeghuis was fors lager tijdens bezoekverbod

Naast dat ik een moeder had in het verzorgingshuis, die dit niet allemaal meer heeft hoeven mee te maken, ken ik vele mensen die een familielid hebben in die omstandigheden of mensen die zelf in een verzorgingstehuis zitten.
Dat mijn moeder het bespaard is gebleven klinkt hard, toch voelt dat zo, omdat ik wel bij haar heb kunnen zijn, haar niets heb hoeven uit te leggen en wij waardig afscheid van haar hebben kunnen nemen. Vlak voor de Corona periode.

Ook sociaal ondernemers die mooie dingen doen voor die mensen waren geraakt doordat ze ineens zo weinig konden doen voor die kwetsbaren waar ze het voor doen! Gelukkig zochten ze wel naar andere oplossingen, zoals het Danspaleis en de koffie schenkers die een andere manier van aandacht zochten en brachten gedurende deze moeilijke periode.

Wat is nu die sociale impact op de psychische gezondheid van verpleeghuisbewoners?

In april is het Trimbos-instituut samen met een consortium van onderzoekers onder leiding van de Universiteit van Amsterdam een onderzoek gestart naar de sociale impact van het coronavirus op kwetsbare groepen. Daaruit blijkt onder meer dat de coronacrisis een flinke impact had op de psychische gezondheid van verpleeghuisbewoners. Dit meldt ZonMW.

Dit onderzoek is onderdeel van het ZonMw-project ‘Social Impact of Physical Distancing on Vulnerable Populations during Covid-19’. Het rapport schetst de negatieve gevolgen van het bezoekverbod op de gezondheid en het welzijn van de bewoners van verzorgings- en verpleeghuizen.

Onderzoek sociale impact van coronavirus

Aan het onderzoek heeft een representatieve groep van 193 bewoners, 1609 familieleden en 811 zorgmedewerkers deelgenomen. Trimbos beschrijft de bevindingen op het gebied van sociaal contact, eenzaamheid, gezondheid en kwaliteit van leven, problemen met stemming en gedrag, houding ten opzichte van het bezoekverbod, informatievoorziening vanuit de organisatie en tenslotte zorgen over Covid-19.

Zij concluderen onder meer dat de kwaliteit van leven fors lager is beoordeeld dan voor de pandemie en dat er hoog werd gescoord op sociale en emotionele eenzaamheid. Trimbos doet naar aanleiding van het onderzoek een aantal aanbevelingen.
(bron :NGZ – juni 2020)
En blijf gezond en blijf aandacht geven aan jouw dierbaren en ook de kwetsbaren in de samenleving.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *