Sociaal ondernemen steeds meer een wedstrijd?!

Het afgelopen half jaar viel het me op dat er aardig wat  challenges en/of  award winning events voor sociaal ondernemers gehouden werden. Het was niet zo uniek meer, zogezegd.

Nou klaag ik ook niet omdat dergelijke kansen om jezelf te presenteren en wellicht nog wat geld te winnen voor jouw initiatief uiteraard welkom zijn. En het is ook niet zo gek aangezien sociaal ondernemerschap groeit en dat willen we laten weten ook.
Tevens is het een manier om financiering te krijgen, hetzij direct (als prijs), hetzij indirect omdat jij met jouw sociale onderneming in de spotlights staat. Dat valt mensen op en zo ook (impact en informal) investors en ander soort financierders zoals wellicht fondsen.
Dat laatste is altijd een beetje een gek gegeven als het op sociaal ondernemen aankomt. Want die ondernemer streeft  zijn of haar maatschappelijke missie na, als ook een gezond business model dus houdt die zijn eigen broek op. Toch kan een initiatief en of project soms net dat duwtje gebruiken, bij de start bijvoorbeeld, om dan steeds meer te groeien en zo  het business model aan te scherpen. Een vorm van hybride financiering mag best, als het maar helder is en waarom en hoe.En ook fondsen zelf schrijven steeds meer uitdagende wedstrijden uit.

En misschien is het daarom ook wel dat er zoveel wedstrijden zijn op dit gebied. Om financierders wakker te schudden, de sociaal ondernemer zijn of haar pitch aan te laten scherpen en ook te laten zien wat de impact is op de maatschappij. En dat kan allemaal als je meedoet aan een dergelijke challenge. Ook stimuleert het de ontwikkeling  van innovatieve oplossingen voor maatschappelijke problemen, zeker als de challenge een bepaald thema heeft.

Inmiddels zijn er nogal wat afgerond en de prijswinnaars hebben het zeer verdiend.

Voor na de zomer, of waar de deadline voor deelname nog open staat:

  • Social Enterprise Scriptieprijs – Schrijf je je scriptie over sociaal ondernemerschap of een daar aan gerelateerd onderwerp, en lever je deze in voor 1 september 2016? Doe dan mee aan de derde editie van de Social Enterprise Scriptieprijs! Lees hier meer…..
  • Ignite Award – Welk sociaal probleem los jij op met jouw startende social enterprise? Meld je aan vóór 31 juli. De IGNITE Award is een regionale prijs voor startende sociaal ondernemers, die met hun onderneming een echte sociale verandering in gang zetten. www.igniteaward.nl
  • Next Level: access to finance programma – Heeft jouw social enterprise de ambitie om internationaal uit te breiden? Wil jij een nieuwe productielijn starten? Een nieuwe klantengroep aanboren? Je impact vergroten? Kortom, sta je op het punt om jouw onderneming naar een volgende fase te brengen en ben jij hiervoor op zoek naar groeikapitaal? Dan is Next Level een unieke kans voor jouw social enterprise. Kijk hier voor alle informatie …

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *