Trendrede 2017 – een stuwmeer van verandering

De TrendRede is een initiatief van Nederlandse toekomstdenkers. De TrendRede kadert en clustert de actualiteit in drie grote overkoepelende thema’s en toont Nederland daarmee een uitgelicht pad richting de toekomst. De manier waarop we leven, werken, consumeren en communiceren zal de komende jaren radicaal veranderen. De beredeneerde lijnen in de TrendRede zijn dan ook uitdrukkelijk bedoeld om discussie en besluitvorming op weg te helpen.

De TrendRede schildert de nieuwe tijd die voor ons ligt met krachtige streken en kleurt hem in met opvallende details. De TrendRede schetst de golven waarop Nederland richting de toekomst surft.

Op 11 januari 2017 werd de TrendRede 2017 uitgesproken  in een vol Pakhuis De Zwijger te Amsterdam.  Na het voorlezen gingen al de makers het BouwGesprek met de zaal aan.
Dit is alweer de zevende TrendRede om de fluisterende stem van de vooruitgang te versterken. De behoefte daaraan lijkt alleen maar te groeien. Dus ook dit jaar kanaliseren we de opkomende geluiden, om ze vervolgens te orkestreren tot een samenhangende toekomsttoon.

@TrendRede 2017: de burger streeft niet naar autonomie. Hij wil betrokken worden

Het was een worsteling, deze Trendrede.  In de afgelopen jaren werd telkens het stuwmeer aan ongenoegen benoemd dat zich verzamelde aan de flanken van de samenleving. De dam is doorgebroken en de rancune stroomt dik door de straten. Is er nog iemand die een ‘ga rustig slapen het komt allemaal goed’ houding aan durft te nemen? De systeempijn is bijkans ondragelijk geworden. Overal om ons heen komt de bureaucratie roestend en ratelend tot stand. Terwijl de burger woedend roept dat de echte problemen niet aangepakt worden, wijzen de belanghebbenden vooral naar elkaar. Nederland bevindt zich in een staat van bewuste onbekwaamheid. Dat het anders moet is duidelijk. Over het hoe wordt getwijfeld en gesteggeld. Buiten het zicht van de camera’s rollen pioniers en early adopters het nieuwe uit. Is de voorzichtige systeemvernieuwing too little, too late en maken we een maatschappelijke revolte mee? Hoe staat Nederland ervoor, anno 2017?

“Er is een stuwmeer aan verandering, dat zich op elk moment over de samenleving kan uitstorten“, zo schreven we twee jaar geleden in de TrendRede. De stroom is goed op gang gekomen. Verleden jaar verklaarden we dat het individu de bouwsteen van de samenleving geworden is. Spreken we dit jaar over de AfbraakBurger, of is er sprake van creatieve destructie en bloeit onder het puin de nieuwe wereld op? ‘
Transitie als kreukelzone’, ‘Positieve Vrijheid’ en ‘Elastieke Verandering’ krijgen betekenis tijdens deze interactieve vooravond. Wat speelt er, welke lijnen zien we en wat doe je ermee in de praktijk? Wat is de betekenis voor verschillende segmenten binnen de samenleving?
Ben je nieuwsgierig naar de ontwikkelingen waar Nederland de komende jaren mee te maken zal hebben? Lees hier de hele tekst.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *