Veranderende paradigma’s

De afgelopen break ben ik begonnen in het boek van Frederic Laloux “Reinventing organisations”. Een gedegen boek, onderbouwd door onderzoek, met praktische voorbeelden en waarover de prachtigste reviews werden geschreven en wat getuigt van een enigszins revolutionaire aanpak of zoals sommigen kritisch aangeven; een hype in management land?!

Frederic Laloux’s met onderzoek onderbouwde boek komt het dichts bij de praktische invulling van een organisatie van de vijfde orde.Inspirerende en stimulerende leesstof – Robert Kegan

Naast de opening met een uitgebreid betoog over  ‘next stage of human consciousness’ waar we momenteel naartoe bewegen , nodigt het me ook uit door de praktische toon. Die combinatie van het filosofische en het pragmatische spreekt me aan.
Ook geeft Laloux aan dat hij niet pretendeert de goeroe te zijn die zegt hoe het moet en dat elke organisatie zijn eigen proces heeft te doorlopen, gezien de uniekheid van elke organisatie.

Ik herkende veel van wat hij schreef en dat deed me goed. Het geeft ook hoop en ook mooi hoe hij voorbeelden aanhaalt van organisaties die al jaren zo “anders “werken; en dat het werkt. In zijn boek neemt hij Buurtzorg als nederlands voorbeeld en wie kent deze organisatie nu niet:-)

Reinventing Organizations geeft inzicht in de huidige diversiteit aan organisatieparadigma’s en de impact die deze paradigma’s hebben op structuren, processen, overtuigingen en gedrag in organisaties. Niet enkel theoretisch gelukkig. Het schetst een helder beeld voor het succes van organisaties nu en in de toekomst.

Het betoog van Laloux  is geloofwaardig. De opkomst van organisaties die inderdaad naar meer vrijheid, meer zelfmanagement, meer plezier in het werk, en een minder milieubelastende manier van opereren, streven is een feit.
Reinventing organizations is overtuigend geschreven.
Een inspirerend en mooi uitgevoerd boek met een inhoudelijke, filosofische en soms spirituele insteek. Met uitgebreide analyses van vooroplopers, praktijkvoorbeelden, nieuwe inzichten en praktische tips laat Laloux zien dat het anders kan

En turquoise is niet voor niets mijn kleur !

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *