Veel social design op de Dutch Design week

Social design is een van de belangrijkste thema’s komende week op de Dutch Design Week: niet alleen een product maken maar ook maatschappelijk resultaat boeken.

Dat zou eigenlijk standaard mogen zijn. Zoals Fairphone zorgt dat de grondstoffen in orde zijn, Moyee-koffie de winst bij de boeren laat, en Bag2Work vluchtelingen tegen loon van hun rubberboot een tas laat maken.

Dit sociaal ondernemerschap is gebundeld in de Social Design-route, die een aanrader is. Je ziet onderweg groene gebouwtjes staan met daarin een ABN AMRO Hotspot. Bovengenoemde Bag2Work is erbij, maar ook de Wolwaeren.

Wolwaeren begint bij de ontdekking dat wol voor Nederlandse boeren maar een bijproduct is. Zonde, vond Roland Pieter Smit, die er cum laude mee aan de Design Academy Eindhoven afstudeerde. Op schapeneiland Texel zette hij een systeem op om met de wol iets te doen, en met de mensen.

“Ik kwam erachter dat iemand met autisme heel verfijnd en precies werkt en iemand met Down juist heel grof en snel.”

Hij ontwikkelde voor verschillende types mensen verschillende garens en weefgetouwen. Met een soepele stola of juist dikke gewoven grove deken tot gevolg. Wolwaeren brengt een eeuwenoude woldeken-cultuur terug in Nederland en streeft naar verwerking zo dicht mogelijk bij de bron.

Dus ook het sociale karakter kom je tegen op de Dutch Design Week. Veel plezier!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *