Projectteam Impact vergroot haar impact!

Met de ontwikkeling van een methodiek en proces om als organisatie zelf met impact meten makkelijker aan de slag te kunnen werd het tijd om het project/programmateam Impact uit te breiden. Het geheel is immers meer dan de som der delen. We werken al een tijdje samen en nu zijn we dus ook aan de slag gegaan met een leeromgeving ten behoeve van impact meten.

Dit projectteam stelt zich hierbij even kort voor en onze drijfveren voor de ontwikkeling van een dergelijke praktische toolkit voor impact meten. We zijn al even bezig en die groepsfoto komt eraan 🙂

Jennie de Vreede

StartUp_NIjmegen_JennieDeVreede_K32A7071_Projectfoto_800x450Jennie de Vreede van de Fairbriek. “Met De Fairbriek help ik organisaties om Sociale Business Modellen te
ontwikkelen. Ook ondersteun ik sociale ondernemers, in samenwerking met Marguerite, bij het meten van de maatschappelijke impact die zij creëren.

In 2014 werkte ik mee aan de ontwikkeling van het boek ‘Nieuwe Business Modellen – Samen Werken aan Waardecreatie’ van hoogleraar duurzaam ondernemen Jan Jonker. Dit boek helpt sociale ondernemers bij het zelfstandig ontwerpen van hun businessmodel. Bij wijze van spreken aan de keukentafel!

Minstens zo belangrijk als het business model is vervolgens het meten van de impact die je creëert. Hier draait de sociale onderneming immers om.

Het meten van impact geeft je als ondernemer de kans om de meerwaarde van de organisatie aan te tonen en om het business model, waar nodig, aan te scherpen. Ik vind het belangrijk dat iedere sociale ondernemer zelf met impact meten aan de slag kan. Een praktisch handboek, of toolkit, om impact te meten, ontbreekt echter nog.

Daarom juich ik het initiatief toe om een dergelijke methodiek te ontwikkelen! Ik draag hier graag mijn steentje aan bij. Als bedrijfskundige met een achtergrond in het hoger onderwijs, zie ik ook mogelijkheden om deze methodiek toe te passen in het onderwijs. De jonge generatie zal opgeleid moeten worden in de techniek van het impact meten om de transitie naar een nieuwe, duurzame economie te versnellen. Hetzelfde geldt voor de groep adviseurs en consultants. Ook zij spelen een belangrijke rol in de transitie waar we als maatschappij voor staan. Kortom: er is werk aan de winkel!”

tamaraTamara de Graaf

Geen onbekende is Tamara de Graaf van SO what projecten en lid Se.lab. Zij ondersteunt en begeleidt al meerdere programma’s vanuit Se.lab.

“De keuze om vlak na mijn studie als zp’er aan de slag te gaan was heel bewust. Ik zie ondernemerschap namelijk als dé tool om dat te bereiken wat je belangrijk vindt.

Voor mij is dit onder andere: een inclusieve samenleving. Ik zet me hier via mijn bedrijf ‘SO what projecten’ voor in, door me te specialiseren in sociaal ondernemerschap als integraal organisatie- en procesontwerp. Waarin alle stakeholders een plaats krijgen. Dit doe ik door het opzetten en ondersteunen van projecten en programma’s.

Via ‘Project Impact’ wil ik graag een bijdrage leveren aan het proces van impactmeting door maatschappelijke organisaties.

Zodat deze organisaties, en hun stakeholders, zich bewust(er) worden van de sociale impact die zij maken én kunnen maken.”

Leydi Johana

ljvdb1Leydi Johana van den Braken van Social Profit Consultants. “Sinds februari 2012 heb ik een netwerk-adviesbureau dat zich speciaal richt op Social Return bij aanbestedingen, Social Profit Consultants. Ook ongeveer 5 jaar geleden ben ik aanraking gekomen met Marguerite van Evenaar&Partners en het meten van maatschappelijk rendement / social impact.

Ik besloot me meer te verdiepen in wat social impact (meten) inhoudt, ook vanwege de verwarring die er vaak is tussen Social Return het beleidsinstrument en Social Return on Investment het meetinstrument.

Samen met Marguerite heb ik toen onderzoek gedaan naar de verschillende meetinstrumenten voor social impact die al bestonden en hebben we een methodiek ontwikkeld die op een elegante manier het meten van social impact haalbaar kan maken.

Ondertussen waren we een tijdje op gang en merkten we dat het meten van social impact steeds meer in zwang kwam, we kregen meer aanvragen, mochten vaker trainingen geven. Maar ik wist een promotieplek te bemachtigen bij de Universiteit Utrecht, een hele mooie kans die ik niet wilde laten lopen.

Na een tijdje ging het echter toch weer kriebelen. 2017 gaat mooie dingen opleveren voor ons Social Impact project, met een mooi projectteam. It feels good to be back!

_MG_8573Marguerite Evenaar

And last but not least, Marguerite Evenaar van Evenaar & Partners en lid Se.lab. Ruim tien jaar werkzaam in het veld van sociaal ondernemerschap; als adviseur, trainer en ook als sociaal ondernemer met initiatieven die op een ondernemende manier bijdragen aan een inclusieve(re) samenleving.

Ongeveer 5 jaar geleden gestart met Project Impact, aangezien impact de essentie is van de sociaal ondernemer en er diverse ondernemers wel die positieve effecten hadden op de samenleving, enkel geen manier zagen of bewust waren van het belang, om dit goed aan te tonen.

Zag het ook als een stimulans voor de sector an sich en een instrument om jouw organisatie op te schalen of initiatief aan te scherpen. Nu is de sector volwassener en is impact meten geen nieuwe, maar toch nog wel jonge wetenschap. Tijd voor een volgende stap.

Naast bewustwording van het belang door trainingen en workshops, het doen van metingen en aantonen dat een dergelijk proces zoveel meer kan betekenen voor jouw organisatie, zijn we nu een leeromgeving aan het ontwikkelen om Impact meten makkelijker en breed toepasbaar te maken en daarmee ook betaalbaar en hanteerbaar voor diverse organisaties met een maatschappelijke relevantie.

Ik kijk ernaar uit om met elkaar samen te werken en sluit me aan bij Jennie en Leydi; mooie dingen in het vooruitzicht en werk aan de winkel!”

Meer weten? Aan de slag met impact?

Wil jij weten wat ons projectteam Impact voor jou kan betekenen, mail dan met ons voor meer informatie of geef je op voor de komende training!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *