Zonnetje schijnt op VITO

Elke keer als Marc Harens, part time project manager , en ik in overleg gaan over VITO en daarvoor op uittrekken schijnt het zonnetje. Op zich niets bijzonders zij het dat het de afgelopen weken vooral veel heeft geregend.

Wij zien het zelf als een positief teken voor dit mooie trainingsprogramma en de laatste tijd valt alles op z’n plek. De teksten zijn aangescherpt, de mailinglijst uitgebreid en er verschijnen blogs met meer informatie.  VITO krijgt betekenis en inhoud en de kern van het weekend vinden we ook terug in de weg ernaar toe.

We staan wellicht in het midden van de weg en gaan wel iets minder snel dan gewenst. De datum is inmiddels verplaatst naar november waardoor er ook voldoende tijd is die solidaire pot geheel te vullen en het trainingsprogramma aan te scherpen. De communicatie komt steeds meer op gang en de eerste deelnemers hebben hun interesse aangegeven.

De betekenis en waarde van het solidariteitsprincipe heeft nog wel wat extra aandacht nodig. We merken dat niet iedereen altijd het principe van een Solidair Fonds begrijpt en de gedachte die daar achter zit.  Als je op de Wiki zoekt op het begrip Solidariteit krijg je een rij van definities en omschrijvingen die allerlei associaties oproepen; van de poolse vakbond tot een middel om sociale cohesie te stimuleren.

Voor ons komt de definitie ” dat de leden van een groep een gemeenschappelijk belang onderschrijven, ten gunste van de groepsleden,” het dichtst in de buurt van de wijze waarop we het solidariteitsbeginsel hanteren voor VITO.
Een keten van ondernemers die elkaar stimuleren, inspireren en ook ondersteunen voor, tijdens en na het weekend. Ook de solidariteitsgedachte  dat ondernemers  met een hoog inkomen relatief meer betalen c.q. bijdragen dan de ondernemers met een laag inkomen vinden we terug in de deelname prijs van het weekend en hoe de echte kosten worden gedekt.

De vraag of deze ondersteuning uit een soort van medelijden voortkomt en dat het zieligheidsgehalte van het weekend daardoor hoog is kunnen wij met een hardgrondig nee beantwoorden. Wat is er zielig aan aan krachtenbundeling , het delen van kennis, samenwerking, sociale betrokkenheid en de “voor en door ondernemers” gedachte ?

Deze saamhorigheidsgedachte, de bovenstaande elementen en de wijze van invulling van het weekend maken VITO net een beetje anders;  in onze ogen speciaal en vitaal 😉

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *