Energie boven tijd

Het jaar 2016 is alweer even onderweg en opnieuw laat ik me nagenoeg weer meeslepen door de waan van de dag. En ik had van die strakke doelen gesteld en daarvoor een aardige planning gemaakt. Is het erg? Het is toch ook gewoon het leven, waarbij elke dag weer andere zaken zich aandienen. Mijn werk is ook divers dus dat er wat zaken door elkaar en tegelijk lopen is geen verrassing. Daar geniet ik immers ook van.
Een goed geplande dag kan ineens geheel anders verlopen, doordat er iemand directe ondersteuning vraagt, ofwel op werk of prive gebied. Zulke dingen gebeuren nu eenmaal.
Dus waarom dan toch deze blog en het  gevoel dat de dagen en de uren me lijken te ontglippen waar ik bij sta en met dat toch onrustig maakt.

En toen werd me iets helder. In plaats van strak de tijd proberen te beheren en schema’s te volgen die de inhoud van mijn uren en dagen bepalen en waarmee ik mezelf uitput als het niet lukt, besluit ik voor een ander systeem te kiezen.  Er zitten maar zoveel uren in een dag en zaak is deze zo productief mogelijk in te zetten. Hiervoor dien ik intelligente keuzes te maken. Waar besteed ik mijn aandacht en energie aan en hoe gebruik ik de energie optimaal voor die zaken die het belangrijkst zijn? Van tijdbeheer naar een gezonde energiebalans.

Vaak besteed ik toch aandacht aan datgene wat me het hardst roept en maak ik me wellicht te druk om de kleine dingen.  Niet jagen, niet talloze dingen tegelijk doen en soms gewoon even stilstaan , een pauze nemen.  In het moment daar zijn waar ik ben en me daar op concentreren.
Het lukt me op bepaalde dagen goed en andere dagen bemerk ik de afleidingen, de maalstroom aan gedachten, de verschillende taken die ik kris kras door elkaar doe en hoe de tijd me voort jaagt. En dat terwijl ik weet en voel hoeveel meer energie het me geeft als ik inderdaad gewoon even stil sta.

Even pauze nemen,  naar buiten of in ieder geval even weg van de pc of gewoon even niets tussen twee besprekingen door. Dagdromen heeft immers een stimulerend effect op de creativiteit zoals ook dat gesprekje met die bekende wat niets te maken heeft met werk :-).

En ja, er even tussenuit gaan. Het vooruitzicht alleen al geeft nieuwe energie dus waarom niet dat tripje nu al boeken. Zo ga ik er even vier dagen tussenuit medio februari. En ik verheug me er nu al op!
En het sporten doe ik ook al meer; goed voor lijf en geest.  Het is misschien nog niet top, probeer wel van sporten een constante factor te maken en er van te genieten. Niet omdat het moet, maar omdat het me ook goed doet, bemerk ik.

doEn dan de uren. Het gaat niet zo zeer om het aantal uren, als wel om hoe ik ze besteed.
Als het echt niet wil lukken dan kan je wel blijven staren naar dat scherm en je to-do-lijst, maar vrolijk en energieker word je er niet van. Wat tijd nemen om dan de broodnodige inspiratie en concentratie weer te hervinden doet wonderen. Weten waarom ik de dingen doe die ik doe helpt me daarmee. Want “I do love what I do “. 
Zo heb ik inmiddels in mijn dagelijkse routine ingebouwd dat ik elke ochtend even een stukje buiten loop. Elke ochtend is niet helemaal het geval, al is het inmiddels wel meer dan vijf keer per week. Dat is dan wel bijna een echt ritueel.

En ja, tijd nemen voor de sociale activiteiten met vrienden lukt me enkel als ik daar ook de energie voor heb. Dat is een wisselwerking want die activiteiten en uitwisselingen geven me dan ook weer energie. Dus ik neem daar zeker de tijd voor. Als ook die bepaalde cursus of training die me de broodnodige voeding geven.
En dat wil niet zeggen dat ik minder hard of lang werk dan vroeger, gewoon dat ik bewuster mijn keuzes maak.

Ik doe mijn werk met plezier, dus heb zeker een streepje voor. Dat en het effectief managen van vooral mijn energie maakt dat ik de vruchten van mijn werk (nog) beter en met succes pluk. En dan komt het ook wel goed met die tijd:-).

 

 

 

E

 

 

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *