Ons Impact meten is zoveel meer; leren en evalueren!

Al geruime tijd zijn we samen met een team en sinds vorig jaar binnen de coöperatie Se.lab bezig met het meten van impact ofwel het proces en het belang daarvan.

We noemen het programma ‘Impact meten’ en ik bemerk dat het voor mij veel meer is dan meten en vragen beantwoorden als ‘wat is de social return on investment’ en of het effect heeft wat we doen.

Vaak krijg ik te horen dat er geen aandacht wordt geschonken aan het meten van impact omdat de nadruk op innovatie ligt. HUH?! Voor mij ligt dat in elkaar besloten en onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maar goed, dat blijkt dus niet voor iedereen te gelden.

Vele organisaties willen impact meten omdat het moet, omdat ze willen laten zien aan al hun stakeholders wat voor goeds ze doen of bewijzen dat hun (business) model klopt.

Voor ons is impact meten veel meer dan dit. Het heeft voor ons meer te maken met leren, inzichten vergaren en evalueren.

We hebben het hier vaak over de neveneffecten en zo langzamerhand zijn en worden dat voor ons de hoofdbestanddelen. En die redenen voeren steeds meer de boventoon waarom we het proces van impact meten, oftewel evalueren, zo belangrijk vinden.

Bij het inzetten van een dergelijk proces helpt het je als organisatie om weer goed te komen tot het waarom en hoe. Onder de kern komen, meer dan het ‘wat’ alleen. Ook ga je zien wat werkt in een bepaalde context en in de praktijk. Dit is minder abstract en het laat zien waar, voor welke groepen en in welke situaties bepaalde aanpak werkt. Tevens brengt het de succes factoren en belemmeringen naar boven.

Impact meten is dus meer dan meten en omvat zoveel meer. Dat kan ook niet anders, want impact is de essentie en kern van de organisatie. Je komt niet dichter bij het begrijpen van die effecten als je je louter richt op het meten ervan.

Dus zie impact meten alsjeblieft meer dan enkel meten en meer als een analyse.

Maatschappelijke value cases geven dat ook aan en laten zien wat het voor een bepaalde sector betekent, wat de innoverende krachten zijn en wat de belemmeringen en succesfactoren zijn.

Dat is meer dan impact meten en dat is wel ons programma ‘Impact meten‘!
Mocht je willen kijken wat het dan inderdaad meer betekent voor jouw organisatie en samen met anderen echt werken aan de eerste stappen, kom dan naar de werksessie op 26 februari a.s.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *