Maatschappelijke betrokkenheid mag niet te veel kosten?!

Het aantal duurzame ondernemingen in Nederland neemt snel toe. Afnemers doen graag iets terug voor het milieu, maar niet tegen iedere prijs.

De duurzame bedrijven uit de ranglijst van snelgroeiende bedrijven, de FD Gazellen, zetten zich in voor verandering door minder energie en grondstoffen te gebruiken en producten te hergebruiken. Die focus op het milieu zorgde ervoor dat deze bedrijven bovengemiddeld snel groeien.

Ze zijn een uitzondering in Nederland. Recent onderzoek van het Erasmus Research Institute geeft aan dat slechts 8,1 procent van de banen in Nederland is toe te schrijven aan de zogenoemde ‘circulaire economie’. Hoewel hun aantal snel groeit.

Ron Speksnijder van Mauron, aanbieder van tweedehands kantoormeubelen, ziet twee trends. Allereerst denken bedrijven steeds meer na over duurzaamheid, hergebruik en ‘upcyclen’, oftewel het vernieuwen, verbeteren en aanpassen van gebruikte producten. Maar de belangrijkste reden voor de groei van zijn bedrijf is heel Hollands. ‘De crisis is de versnellende factor geweest. Niet de volle mep betalen, maar wel iets goeds krijgen. Meer voor minder’, aldus de FD Gazelle.

‘Onze klanten zitten het meest in het mkb’, vertelt Florian Minderop, medeoprichter van MisterGreenLease, een leasebedrijf voor elektrisch vervoer. ‘Het zijn mensen die innovatief denken, maar vooral vanuit de eigen portemonnee.’

Het is een reactie die vaker gehoord wordt bij een rondgang onder de duurzame ondernemers uit de FD Gazellenlijst. Maatschappelijke betrokkenheid mag niet te veel kosten.

Minderop ziet het iedere dag in depraktijk van zijn bedrijf. ‘De lagere bijtelling voor elektrische auto’s is een mega invloed op de groei. Zo veel dat ik niet eens kan meten wat de andere invloeden zijn.’ Volgens de ondernemer, winnaar van een bronzen Gazellen in de regio West, staan we pas aan het begin van de duurzame ontwikkelingen. Naast Tesla maakt geen enkele fabrikant een elektrische auto die zich kan meten met regulier vervoer. Een kwestie van tijd, is zijn overtuiging. ‘De benzinemotor is uitontwikkeld terwijl batterijtechniek pas aan het begin van zijn innovaties staat. Iedereen ziet wat de twintigste eeuw ons gebracht heeft. Veel welvaart, maar ook de nadelen daarvan. Het is goed dat duurzaamheid meer op de agenda staat.’

Tim van Haaren van De Isolatieshop, een webwinkel voor isolatiemateriaal, herkent zich in de woorden van Minderop. ‘Vroeger werden isolatienormen opgelegd door de overheid, nu neemt de eindgebruiker steeds vaker het initiatief.’ Vooral op het gebied van minder energieverbruik. ‘Duurzame isolatie als schapenwol en vlas passen we nauwelijks toe’, aldus het Gazelle-bedrijf.

Willemijn Verloop van Social Impact Ventures, een investeringsfonds dat alleen in geld steekt in bedrijven die een positieve en meetbare impact hebben op mens en milieu, zegt: ‘De consument is gevoeliger geworden voor duurzaamheid, maar alleen bij een goed product voor een goede prijs.’ Volgens de impact-investeerder ontvangen missiegedreven ondernemers wel meer loyaliteit van hun klanten. ‘Kijk naar crowdfunding. Duurzame bedrijven halen sneller geld op dan anderen. Je hebt al snel de sympathie van het publiek.’

Hun aantal neemt sterk toeberekende McKinsey recent. Uit het onderzoek Scaling impact of the social enterprise sector blijkt dat het aantal duurzame bedrijven in de laatste vijf jaar met 70% toegenomen is. Met een totale omzet van €3,5mrd is de sector goed voor ruim 3% van de groei van het Bruto Binnenlands Product tussen 2010 en 2015.

Het grote aantal snelle groeiers wordt mede veroorzaakt doordat het een jonge sector is, vertelt Verloop. ‘Ze groeien harder dan het gemiddelde mkb, maar dat komt ook doordat het vaak nog om relatief beperkte omzetten gaat. Ze gaan sneller het peloton voorbij, maar niet in absolute aantallen.’

(bron : FD )

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *