Not everything that counts, can be counted – Einstein

Deze uitspraak geeft zo goed weer waar veel sociaal ondernemers en initiatieven tegenaan lopen ofwel gewoon niet aan beginnen: het meten van Social Impact. Er bestaat veel onduidelijkheid over het hoe en waarom en ook wel een barriere om ermee aan de slag te gaan.

De afgelopen tijd zijn wij op diverse plekken in het land en wisselen we veel uit over maatschappelijke waarde, de effecten en waarom dat zo belangrijk is om te weten (en te meten).
En natuurlijk wordt de grootste reden van het meten neergelegd bij de financierders en potentiele financierders, zij die vanwege de maatschappelijke waarde investeren. En ja, dat is een belangrijke groep, echter zeker niet de enige reden waarom het onderbouwen van jouw resultaten en effecten zo belangrijk is.

Wij praten daarom graag met die ondernemers die het belang wel zien en toch nog niet echt meten.
Zien ze op tegen een kostbare en tijdrovende oefening en zien ze de waardevolle uitkomsten nog niet voor hun organisatie?
Zijn ze bang om de realiteit onder ogen te zien, erachter te komen dat wat ze al die jaren doen toch niet helemaal bijdraagt wat ze beoogden?
Hebben ze voldoende financiering en inzicht in hun belanghebbenden dat ze juist die belangrijke neveneffecten van een dergelijke meting naast zich neer leggen?

Wat houdt hen tegen?

Zoals gezegd zijn we soms zoekende waar te beginnen tijdens onze workshops en trainingen. We merken wel vaak dat het waarom, het stellen van de juiste vragen en tot hoever een dergelijk meten dient te gaan belangrijke zaken zijn om te bespreken. Dan pas komen we aan bij de wijze waarop en het instrumentarium en de toe te passen methodiek.

Het begint vaak namelijk ergens anders, bij de basis en de alom terugkerende vraag van waarom doen we wat we doen en voor wie?! Ja, een basisvraag en de kern van elke (sociaal) ondernemer.
Daar een verdieping in aanbrengen omdat het antwoord we doen iets goeds niet meer voldoet. En voor de sociaal ondernemer telt dat wellicht nog meer aangezien die iets “goeds”is gaan doen vanuit een soort van zakelijk idealisme en met primair een maatschappelijke doelstelling.
Het is een ondernemer die inmiddels een naam en defnitie heeft en toe is aan de volgende stap; nog meer geloofwaardigheid en bewijs voor de “ongelovigen”dat het wel degelijk anders kan en het nog veel Impact heeft ook :-). Daar kan het meten van social impact bij helpen en dan hebben we het niet over enkel uitdrukken in euro’s. 

Dus als je aan ons vraagt waarom doen we wat we doen en voor wie? Dan is ons antwoord voor een betere wereld en als een stimulans voor al die sociaal ondernemers die een maatschappelijk probleem aanpakken. Wij geloven dat je door het het meten van die social Impact je nog scherper sociaal kan ondernemen, het wellicht nog beter ziet en zeker nog beter kan communiceren en handelen.

En wij willen graag , samen met jullie, die oefening aangaan om te laten zien dat de inspanning wel degelijk de opbrengsten van een dergelijk proces waard is!

 

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *