Vitaal ondernemen – zelf de leiding nemen door Hilde Spille

Hilde Spille werkt sinds 15 jaar bij Paperclip Agency. Samen met haar partner Rob Berends runt ze het bedrijf, een impresariaat voor rock/pop artisten. Naast muziek en samenwerking staan ook ecologische, sociale en culturele duurzaamheid centraal. Hilde moedigt vrouwen aan om hun weg in de muziek (-business) te vinden.

In de laatste jaren is het voor mij steeds belangrijker geworden, om zelf de leiding te nemen. Dit betekent niet dat ik ineens ‘bossy’ en ‘bitchy’ ben geworden. Het gaat om een instelling, die leven en werk beïnvloedt. Leiding nemen heeft voor mij van alles te maken met goed voor mezelf te zorgen, op diverse terreinen. Dat dit niet altijd even gemakkelijk is, heeft de Americaanse auteur Erica Jong heel mooi omschreven:

“Take your life in your own hands, and what happens? A terrible thing: no one to blame.”

 Zelf leiding nemen betekent dat je de regie van je leven zelf in de hand neemt. Geloof, hoop, liefde, keuze en energie spelen hierbij een belangrijke rol. Al deze vijf aspecten kunnen elkaar versterken en je als een spiltrap omhoog leiden.
Geloof gaat om waar je leven om draait. Waarvoor stap je s’ochtends energiek het bed uit? Het is van belang om te durven dromen, over wat je het liefste wilt doen, hoe je ideale dag eruit ziet en wat je wilt bereiken, voor wie en met wie.  Kijk vooral ook eens naar waar je nu al goed in bent en wat je kunt.
Bij Hoop draait het om je eigen instelling. Optimisme en een positieve mindset helpt om met tegenslagen om te gaan. Dat kun je leren, b.v. met behulp van affirmaties of meditatie. Om de hoop in stand te houden, mag je best tegen het vaak zeurende, kritische stemmetje in je hoofd ingaan.
Je emoties en je gevoel doen mee, ook in het werk. Daar staat Liefde voor. Het gaat om de zoektocht naar echte verbondenheid met de mensen om je heen;  je familie, vrienden, klanten en leveranciers. Durf gerust om hulp te vragen. En verzin wie je graag in je netwerk zou hebben en wie je privé of zakelijk verder zou kunnen helpen. Leven en werken vanuit een diepe verbondenheid geeft heel veel kracht!
Een Keuze maken betekent ook altijd, dat je jezelf vastlegt, dat je ervoor gaat. Je mag voor jezelf kiezen en goed voor jezelf zorgen. Je presentatie, kleding, kapsel horen erbij en ook dat je voor jezelf opkomt. Regelmatig zullen er risico’s kleven aan je keuzes. Durf eens te kiezen voor wat je wilt, ook al stap je daarmee buiten je comfort zone. Kijk de angst in de ogen, en doe het toch!
Om dit vol te houden, heb je Energie nodig. Ook dat heb je voor een belangrijk gedeelte zelf in de hand. Ga eens bewust om met je energie – waarvan raak je uitgeput, en wat geeft je energie? Deze vraag kun je je stellen wat betreft je lichaam, je intellect, je emoties en je spiritualiteit.

Het creatief omgaan met deze vijf punten heeft mezelf enorm veel energie gegeven. Het leuke is dat de vijf treden elkaar versterken , dat je overal kunt beginnen en ze in willekeurige volgorde kunt gebruiken.
Ik ben zelf met de Liefde begonnen en kwam er achter dat met het diepe gevoel van verbondenheid, zelfs controversiële onderwerpen in een positieve sfeer besproken kunnen worden. Dat heeft me geholpen om ook lichamelijk beter voor mezelf te zorgen. Nu kies ik elke ochtend voor wat oefeningen.
Daardoor kreeg ik energie wat weer hielp om te kijken wat ik nu echt wil. Ik heb ontdekt dat ik deze kennis met anderen wil delen. Ik ben nu net begonnen om hier workshops en lezingen in te geven, over de vijf tredes van de spiltrap, over vrouwelijk leiderschap en over hoe vrouwen in de muziekbusiness hun plek kunnen vinden.
En ineens vind ik het veel minder eng, dat ik niemand meer de schuld kan geven 😉

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *