Voorwaarden voor kansrijke start als sociaal ondernemer in de zorglandbouw

Opstarten van een sociale onderneming is moeilijker geworden door grote veranderingen in de financiering van de zorgsector. Dit komt naar voren in een onderzoek van de Wetenschapswinkel van Wageningen University & Research.
Vooral sociaal ondernemers die zich richten op de doelgroep mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt hebben het lastig. Wil je als startende sociaal ondernemer een kans maken, dan moet je van tevoren goed nagedacht hebben over de te maken keuzes en een stevig business plan hebben. De onderzoekers geven in hun rapport ‘Sociaal ondernemerschap in de zorglandbouw’, 10 basisvoorwaarden voor een kansrijke start als sociaal ondernemer.

Zo geven zij aan dat het verstandig is stil te staan bij de keuze voor je producten of diensten. Niet alleen omdat je een afzetmarkt moet hebben maar ook omdat je te maken hebt met een doelgroep die specifieke ontwikkeldoelstellingen heeft.

Het is bijvoorbeeld belangrijk om een diversiteit aan activiteiten op je bedrijf te hebben en jaarrond werkzaamheden te kunnen bieden.

Voor het maken van een goede start als sociaal ondernemer is het cruciaal om te weten hoe de financiering van de zorg geregeld is. Welk beleid heeft een gemeente, hoe ziet de sociale kaart eruit en wie zijn de contactpersonen? Dit vergt lobby en marketingvaardigheden.
Bij de opstart van een sociale onderneming is het van belang overheden aan de onderneming te binden. Dat kan door de impact van de onderneming zichtbaar te maken en daarnaast goed te kijken hoe deze aansluit bij doelen of uitdagingen van overheden en instellingen.

Zie voor meer informatie het rapport Sociaal ondernemerschap in de zorglandbouw – Voorwaarden voor een kansrijke startop de site van Wageningen University & Research.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *