Man die tien miljard mensen wil voeden, wereldondernemer van het jaar

Murad Al-Katib uit Canada is de ‘Wereldondernemer van het Jaar 2017’. Met zijn bedrijf AGT Food gaat hij de uitdaging aan proteïnen te kunnen leveren voor een wereld met tien miljard mensen.

Als zoon van een Turkse migrantenfamilie in Canada je vaste job bij de overheid opzeggen terwijl je vrouw zwanger is van een tweeling, de boer opgaan om Canadese boeren ervan te overtuigen over te schakelen op teelten als bonen en linzen, en vervolgens met proteïnerijke voedselpakketten vanuit je kelder de wereld op dertien jaar tijd veroveren. Ziedaar in een notendop het verhaal van Murad Al-Katib, die met dat idee ‘AGT Food and Ingredients’ uitbouwde tot een bedrijf van anderhalf miljard dollar omzet, met 2.000 werknemers. Het levert linzen en verschillende variëteiten bonen aan 120 landen.

Een groot deel van de voedselpakketten voor Syrische vluchtelingen in de vluchtelingenkampen bijvoorbeeld komen van AGT Food.

‘Ik geloof niet in een onderscheid tussen sociaal ondernemerschap en ander ondernemerschap. De sociale bestaansreden is voor élke ondernemer essentieel geworden “- Al Katib

Lees meer over zijn bedrijfsfilosofie, met een grote ‘verbeter de wereld’-factor, in de Tijd.

Voor Nederland schopte Pieter Zwart, de CEO van de stevig in België aanwezige e-commercespeler Coolblue, het tot in de finale.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *