Opties voor financiering sociaal ondernemers

Vanuit het perspectief van financiering en investeren zijn financieel zelfvoorzienend zijn en het beperkt of niet afhankelijk zijn van giften en subsidies belangrijke uitgangspunten voor een sociaal ondernemer.

Een – vaak eenmalige – subsidie in de startfase is mooi meegenomen, maar biedt geen continuïteit voor de lange termijn. Winst maken mag en kan ook nodig zijn om investeerders terug te betalen of opnieuw te investeren in de onderneming.
Social Enterprise NL geeft hier een mooi rijtje aan financieringsmogelijkheden.
In aanvulling hierop lichtte Sprout  wat financieringsvormen toe, die kansen bieden, en extra opties.

Uit onderzoek van de Universiteit van Maastricht en NN Investment Partners blijkt dat bedrijven, die een hogere ESG-score hebben, financieel beter presteren. De afkorting ESG staat voor Environmental, Social & Governance.

In het Nederlands staat dat voor Milieu, Maatschappij en Bestuur. Bedrijven, die veel aandacht besteden aan factoren als energieverbruik, klimaatbeïnvloeding, hergebruik van grondstoffen, gezondheid, veiligheid en goed ondernemingsbestuur bieden een beter financieel rendement aan hun aandeelhouders of investeerders.

Dit biedt sociale ondernemingen mogelijk een extra argument richting investeerders om hen te overtuigen te investeren. Deze conclusie over beter presteren wordt ook onderschreven door een onderzoek van de Harvard Business School.

Zij vergeleken gedurende 18 jaar 90 bedrijven, die hoog scoorden op ESG, met 90 bedrijven, die daar laag op scoorden. Met deze conclusie in het achterhoofd bieden de volgende financieringsvormen extra perspectief.

Crowdfunding

Crowdfunding is een alternatieve manier om geld bij elkaar te krijgen voor de financiering van een product, dienst, idee of onderneming. Via de presentatie op een online platform vraagt men mensen om te investeren in profit of non profit concepten.

Omdat sociale ondernemingen een (extra) gunfactor hebben, lijkt de feelgood investeerder de voor de hand liggende doelgroep. Met de conclusies van bovenstaande onderzoeken in de hand zijn de investeerders, die financieel rendement zoeken, ook interessanter geworden.

Business angels of informele investeerders

Een business angel is iemand, die vanuit privé investeert in bedrijven. Deze financiers worden ook wel particuliere of informele investeerders genoemd. Naast financieel rendement kunnen affiniteit met een branche of met een maatschappelijk doel ook redenen zijn om te investeren. Naast geld nemen ze ook een netwerk mee dat actief ingezet kan worden.

Social Impact Bond

Een bijzondere vorm van samenwerking met een investeerder is een social impact bond (SIB). Een (grote) gemeente, een private investeerder en een sociale onderneming sluiten een sociaal prestatiecontract. Als de ondernemer de maatschappelijke doelen (besparingen) haalt, betaalt de gemeente de investeerder terug. Deze vorm wordt ingezet bij arbeidsintegratie, maar is mogelijk ook op andere thema’s toe te passen zoals bijvoorbeeld afvalverwerking of energiebesparing.

Kredieten

Banken bieden kredieten. Alternatief voor de bank kan zijn Qredits met microkrediet, MKB-krediet, zakelijke hypotheek en flexibel krediet.

Overheidsregelingen en subsidies

lees verder

en remember : Impact First! al is financiering, ook voor sociaal ondernemers, een must, om juist die impact te kunnen maken.

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *